Bernard van den Boogaard

Deel dit bericht:

Bernard van den Boogaard ontving reeds op zeer jeugdige leeftijd pianolessen en ontpopte zich al spoedig als een virtuoos talent en als componist van vooral pianomuziek. Met zijn jeugdcomposities won hij tot driemaal toe een ereprijs op het ‘Jeugdmuziekconcours van Kennemerland’.
Op 13-jarige leeftijd nam hij compositielessen bij Peter Schat, waarna hij op het Amsterdams Sweelinck-Conservatorium bij Ton de Leeuw studeerde en in 1975 aldaar de ‘Nederlandse Staatsprijs voor Compositie’ behaalde. Op het zelfde instituut behaalde hij, na studie bij Hans Dercksen, het solistendiploma piano. Na het conservatorium volgde Bernard meestercursussen bij Ton Hartsuiker, Theo Bruins en langere tijd bij Jan Wijn.

Pianist
Als pianist nam Bernard werken op voor radio van Griffes, Scriabin en Rachmaninoff. Hij concerteerde als solist onder meer in zijn eigen 4 pianoconcerten, Beethovens 1e pianoconcert, Strawinsky’s concert voor piano en blazers en Hengevelds concertino met Harmonieorkest.
In 2014 organiseerde hij 3 “Collegeconcerten” voor HOVO Alkmaar in samenwerking met de firma Ypma, waarin hij lezing over pianistiek combineerde met uitvoering van composities voor piano.

Componist
Zijn werk omvat composities in alle denkbare combinaties: pianomuziek, liederen, kamermuziek, orkestwerken, koorwerken, filmmuziek, theatermuziek en muziek voor elektronica. Diverse composities werden opgenomen voor publiekzenders van de Nederlandse radio en televisie: Vanaf de eerste tv-opname van het werk “Onanie” (basclarinet en 4 vocalisten, met o.a. Harry Sparnaay en Ileana Melita) door VPRO in 1969 t/m opnames van AVRO, KRO, NCRV en IKON in de jaren 80 van de 20ste eeuw
vestigde Bernard zijn naam als vertegenwoordiger van de naoorlogse generatie van atonale, seriële componisten. Zijn stijl werd allengs romantischer genoemd. In het pianotrio uit 1983 klinkt een echo door van Bartok en Strawinsky. In 1999 werd een
speciaal “Boogaard weekend” georganiseerd door het KCB (Kunstcentrum Bergen), waarin zijn kamermuziek centraal stond in combinatie met tekeningen van zijn broer Theo, de geestelijk vader van Sjef van Oekel.

Opdrachten koormuziek
In opdracht van het “De Vos van Steenwijkfonds” schreef Bernard -“3 Wordsworth Songs” voor koor en orkest. Dit werk beleefde verscheidene uitvoeringen door het Noord-Hollands Kamerkoor olv Klaas Venneker met resp. Het NH Philharmonisch orkest en het Amsterdams Philharmonisch Orkest.
De opdracht van IKON tot het schrijven van een koorwerk op bijbeltekst resulteerde in “Hymnos tes Agapes” (brief over de liefde) ; dit werk werd voor televisie opgenomen in de Domkerk te Utrecht met onder meer solistische medewerking van Marianne Blok en Charles van Tassel.
In 2013 schreef Bernard het werk “Hollandse Haiku’s” .

Docentschap
Tussen 1983 en 1989 was Bernard verbonden als hoofdvakleraar piano aan het Stedelijk Conservatorium te Leeuwarden. Tevens had hij zitting als commissielid in de staatsexamens piano. Sinds 2003 heeft Bernard een bloeiende praktijk als privédocent piano en theorie. Hij bereidt ook mensen voor op toelatingsexamens voor Conservatoria. Ook is hij van 1979 tot 2017 als docent piano en solfège verbonden geweest aan de afdeling muzikale vorming van ‘Toonbeeld’ te Castricum .

Andere artistieke producties
Sedert 20 jaar bekwaamde Bernard zich eveneens in de goochelkunst. Hij volgde masterclasses ‘manipulatie’ bij Ger Copper en Jeff Mc Bride. Dit resulteerde in 2011 in een zelfgeschreven one-man show, waarin hij muziek en magie middels een verhaallijn combineert.
Zie ook www.musicandmagic.nl