Duo Kaleidoscope: Katja Pitelina & Reiko Tsuiki

Deel dit bericht:

Duo Kaleidoscope

Kaleidoscope bestaat uit Katja Pitelina en Reiko Tsuiki. Twee fluitisten met een passie voor historische instrumenten en bijzonder repertoire. En het eerste fluitduo dat in één concert een rijke collectie met historische instrumenten presenteert.

Het duo Kaleidoscope bestaat uit de fluitisten Katja Pitelina en Reiko Tsuiki. Ze zijn bevlogen, veelzijdig en spelen muziek uit vijf eeuwen, van de Renaissance tot nu. Wat hun optredens uniek maakt is de rijke collectie dwarsfluiten die ze meenemen. Instrumenten uit verschillende landen en periodes. Zo komt het karakter van elk stuk optimaal tot zijn recht.

Door de eeuwen heen hebben fluitbouwers verschillende materialen gebruikt. Vaak veranderde de klank, waar componisten hun stukken dan weer op afstemden. Bij Frans barokrepertoire past de Hotteterre-fluit, die met zijn milde timbre verrast. Moderne muziek vraagt om een briljant instrument van nu. Klassieke of romantische composities klinken met andere dwarsfluiten weer het mooist.

De naam van hun duo doen Katja en Reiko eer aan. Zoals in een kaleidoscoop bonte glasstukjes telkens wisselende patronen vormen, zo laten Katja en Reiko met hun verschillende fluiten steeds weer andere kleuren horen. De luisteraar ervaart elk concert als een fascinerende tijdreis. Achter ieder stuk of instrument schuilt een boeiend verhaal, dat Katja en Reiko met pakkende anekdotes tot leven kunnen brengen, wat het publiek zeer waardeert.

Katja en Reiko hebben eerst hun traditionele dwarsfluitopleiding cum laude afgerond. Daarna volgden beiden een specialisatie in oude muziek, bij Barthold Kuijken aan het Haagse conservatorium. Ook die studie wisten ze met onderscheiding te bekronen. Ze spelen sinds 2006 samen, werken in vooraanstaande barokorkesten, en zijn ook actief als solist en in kamermuziek.

 

Geelvinck Salon

Duo Kaledoscoop treedt op in de Geelvinck Salon van 30 november 2014 met een fluitprogramma: L’Histoire du Flûte