Egbert Jan Louwerse – fluit

Deel dit bericht:
Egbert Jan Louwerse is Hoofdvak Docent Fluit aan het Prins Claus Conservatorium Groningen.

Egbert Jan studeerde fluit bij Pieter Odé aan het Sweelinck Conservatorium en bij Marieke Schneemann aan het Conservatorium van Amsterdam bij wie hij het hoogste diploma behaalde, zich specialiserend in moderne muziek.

Naast het fluitspelen verdiepte hij zich tijdens zijn studie in orkestdirectie, muziek met behulp van “live-electronica” en in compositie. Verder bestudeerde hij gedurende drie jaar de complexe ritmiek en microtonaliteit van de Carnatische muziek, de klassieke muziek uit Zuid-India.

Na zijn studie reisde hij vele malen naar Frankrijk om daar te studeren bij grote Franse Musici zoals fluitist Christian Lardé, harpiste en Debussy-kenner Marie-Claire Jamet en componist Jean-Michel Damase.

Egbert Jan richt zich momenteel voornamelijk op de kamermuziek. Zo is hij een van de fluitisten van het Nederlands Fluitkwartet waarmee hij in 2001 prijswinnaar werd op het prestigieuze Kuhlau-fluitconcours in Duitsland. Hij is een van de fluitisten van het uit acht fluitisten bestaande ensemble “Blow Up!” en is fluitist van het internationale Occult Ensemble dat gespecialiseerd is in moderne muziek. Ook speelt hij in duo’s met gevestigde musici als harpiste Manja Smits en pianist Henry Kelder.

De laatste jaren specialiseerde Egbert Jan zich in het Franse repertoire. Hierin realiseerde hij zich verschillende elementen van deze belangrijke muziek voor fluit. Hij verbindt deze elementen en past zijn ontdekkingen toe in zijn fluitspel, zijn lesgeven en zijn schrijven over deze muziek. Regelmatig wordt hij uitgenodigd hierover te spreken en les te geven, zoals recent op het Adams International Flutefestival en aan het Conservatorio Superior de Musica Oviedo, Spanje en het Conservatorium van Amsterdam.

Egbert Jan speelde bij gevestigde orkesten als Het Orkest van het Oosten, de Marinierskapel, The Barton Workshop, De Volharding, the Amsterdam Wind Orchestra en Sinfonia Rotterdam.
Hij is regelmatig te gast op internationale festivals voor concerten en masterclasses, zoals het Orlando Festival en meest recent het NFG International Flute Festival 2012, het Adams International Flutefestival 2013, City Proms Leeuwarden 2013, het Nargen Festival 2013 Estland, het Peter de Grote Festival 2014 en City Proms Leeuwarden 2015. Met harpiste Vera Kool ontving hij de eervolle uitnodiging voor de wereldberoemde Académie Musicale de Villecroze in Frankrijk in juni 2008.

Op 13 juni 2015 ontving hij uit handen van de Franse Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” in Parijs de onderscheiding “Diplome de Medaille d’Argent” voor zijn bijdrage aan de Franse Muziek gedurende zijn carriere.

Hij bespeelt o.a. een 14 k gouden Pearl Maesta en een houten Braun.