Elena Syssojeva – mezzosopraan

Deel dit bericht:

Elena Cornelisse-Syssojeva, mezzosopraan, pianiste en dirigente, is in Rusland geboren en aan de Muziekacademie in Sint Petersburg afgestudeerd.

In haar studietijd trad ze op als “Olga” en “Paulina” in “Jevgeni Onegin” en in “Pique Dame”. Later nam ze consultaties bij docente Liudmila Lymareva en trad ze op, onder andere in Theater Zazerkalje, in filharmonische zalen van St. Petersburg en gaf ze concerten in Frankrijk en Estland (2000-2002). In 2004 kreeg ze een rol in een nieuwe opera van componist Petkovsky (St. Petersburg), “Matteus Falkone”, met als gevolg dat ze door de componist werd gevraagd om zijn nieuwe liederen te zingen.

Ze volgde cursussen en masterclasses van de sopraan Liuba Kazarnovskaja (bij Opera Studio, Amsterdam), van regisseur David Prins in Frankrijk, van regisseur Annerieke Groen “Acting Opera” in het Walter Maas Huis.

In 2003 kreeg ze een dochter en eind 2004 verhuisde ze naar Nederland.

In Nederland nam ze lessen van de Amerikaanse tenor James McCray (leerling van Mario del Monaco) en van de Amerikaanse sopraan Barbara Pearson.

Elena gaf concerten in Amsterdam, Raalte, Goes en Schagen, met verschillende koren en recitals met haar opera-, concert- en oratoriumrepertoire. Ook gaf zij concerten met orgel.

In 2008 zong ze bij de zomer-vesperconcerten in de Haarlemse Bavo-kerk: Magnificat van Villa-Lobos met het Bavo-kerkkoor en met Anton Pauw op het orgel – Vier ernste Gesänge van Brahms.

In het seizoen 2011/2012 zong ze een Recital in Sint Petersburg en een concert in Concertgebouw “Musis Sacrum”, te Arnhem. In juni 2012 werd een concert van Elena opgenomen voor CD-opname met opera, oratorium, musical, blues en popmuziek.

In 2010 richtte ze de Russische Muziekschool op en Muziektheater “La Scala Nobile”. Daarmee is ze actief in Schagen en Bilthoven Ze leidt mensen op voor zang en piano van verschillende niveaus: van beginners tot professionals. Ze geeft ook workshops voor zangers en pianisten in Rusland en Nederland, en heeft een gemengd zangkoor opgericht. Regelmatig organiseert zij optredens voor solisten, orkest en koor en dirigeert en/óf zingt daarbij zelf solo of samen met solisten, koor, orkest of orgel.

 

Geelvinck Salon:

Op 25 januari 2015 treedt Ekena Syssojeva op met een Italiaans belcanto programma en Russische liederen. Elena wordt begeleid door pianist Vital Stahievitch.