Ensemble L’Ardente

Deel dit bericht:
Ensemble L’ Ardente bestaat uit drie musici, Leonard Draaijer cello, Martin Tilstra klavecimbel en Fernand Bernadi bas.
Leonard Draaijer (1979) begon op zevenjarige leeftijd met cellolessen bij Hanneke van de Bunt. Hij combineerde de laatste twee jaar van zijn middelbare school met de vooropleiding aan het conservatorium in Arnhem, waar hij studeerde bij Robert Dispa en Michel Dispa. Na de middelbare school vervolgde hij zijn cellostudie bij Maarten Mostert aan het conservatorium van Amsterdam. Tevens volgde hij lessen bij Guus Fabius en Mario Rio.
Leonard heeft in verschillende orkesten gespeeld waaronder het Nederlands Studenten Orkest (NSO) en het Utrechtsch Studenten Concert (USC). Leonard is ook actief in de kamermuziek. Sinds 2003 maakt Leonard deel uit van het Concorde Kwartet, en vormt daarnaast een pianotrio met pianist Marten Tilstra en violist Niels Eweg.

 

Marten Tilstra (1979) studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht.
Daarnaast speelt hij al vanaf zijn jeugd piano. Hij volgde lessen bij zijn vader, Wiebe Tilstra en Rob Harris. Hij studeerde piano aan het Conservatorium van Utrecht, aanvankelijk bij Alwin Bär en vanaf 2000 bij Kyoko Hashimoto.
In maart 2004 won Marten de tweede prijs in de Noordelijke Regionale Finale van het Prinses Christina Concours. In het seizoen 2000-2001 soleerde hij bij het Fries Jeugd Harmonie Orkest met het pianoconcert van Kees Vlak.
In het seizoen 2003-2004 speelde hij met hetzelfde orkest Gershwin’s  Rhapsody in Blue. In 2007 vertolkte Marten het Pianoconcert in D van Joseph Haydn, met het Amsterdams Begeleidingsorkest en in 2013 het Pianoconcert nr.9 (Jeunehomme) van W.A. Mozart met het National Symfonisch Kamerorkest NASKA.
Marten begeleidt regelmatig koren, instrumentalisten en solozangers tijdens repetities, masterclasses en concerten. Van 2001 tot 2008 maakte hij samen
met Jeroen de Vaal (tenor) en Mark Snitselaar (klarinet) deel uit van het
Hirten Trio. Sinds 2008 vormt Marten met de Franse bariton Fernand Bernadi het Duo Ardente.
In het dagelijks leven werkt Marten als manager van de teams Facilitaire Zaken en Financiële Administratie bij de Provincie Flevoland.

Fernand Bernadi maakte zijn debuut als solozanger in “Salve Regina”en “Nelson messe”door J.Haydn ,in Tours in 1987 olv J.Y Ossonce, hierna hij zong “Requiem”door Mozart, Campra, Verdi,in het Paris Oratorio netwerk,als wel als “Christus”in Bach’s Johannes en Matthäus passion  ook in “Messiah”olv B. de Billy,Ch.Limouse,etc…in 1989 hij was finalist van de Bilbao Opera competitie dit jaar debuteerde hij als Sparafucile in Rigoletto,en Raimondo in Lucia di lammermoor olv E.Garcia Asensio in Bilbao,het zelfde jaar was hij tweede prijs van het A.Belli concours te Spoleto,hij debuteerde in Italie als Colline in La Bohème,Alidoro in la Cenerentola,Frank in die fledermaus,met regisseurs als G.Pressburger,A.Lucifero,olv S.Argiris,E Vuillaume…volgde de rol van le chiffonnier in Louise in Geneva olv A.Jordan,Caronte in Orfeo in Avignon olv M.Minkovsky,mr Flint in Billy Budd in Toulouse,Arkel in Pelléas et Mélisande in Bratislava,tezelfdertijd zong hij Frère Laurent in Berlioz’s Romeo et Juliette in Dublin olv k de Roo,hij was gast van de Wexford opera Festival  in l’Etoile du nord door Meyeerbeer olv V.Jurovsky,l’enfance du Christ( Hérode/le père de famille)olv J.C Casadesus met opname bij Naxos,Romeo et Juliette (Berlioz)in Praga olv S.Baudo,La descente d’Orphée aux enfers( Pluton)olv W.Christie ook opname bij Naxos in Utrecht,New-York,Buenos-Aires…. zijn drie jaar deelname aan het opera van Bordeaux begon in 1998 met Publio in La clemenza di Tito regie Y.Kokkos,Don Basilio in Barbiere di siviglia,Koffie- Kantate(Bach)olv M.Laplénie,Arkel(Pelleas et Melisande)olv A.Jordan regie Y.Kokkos,Frère Laurent in Roméo et Juliette (Gounod) olv J.Darlington,Osmin in Die entführung aus dem serail olv H.Graf,Indra in Le roi de Lahore met een regie van J.L Pichon olv P.Fournillier,

Fernand is ook gast in vele theater als Lausanne ( Die entführung aus dem serail olv C.Rousset),Cincinatti ( Romeo et Juliette,les nozze di figaro…),th des Champs-élysées(Semiramide olv E.Pido),Opéra du Rhin ( Benvenutto Cellini olv O.Caetani,un Ballo in Maschera regie Ph.Arlaud),Avignon(Petite messe Solennelle olv A.Visconti, Marius et Fanny regie door J.L Grinda,Szeged in Hongarije ( Faust olv V.Monteil regie R.Alföldi),Saint-Étienne (Faust,Le jongleur de Notre-Dame,Die Zauberflöte,regie J.L Pichon,Toulon(Der Freischütz,Les Brigands….)Tilburg (Jerusalem regie m.Krone o.l.v Arno Vree),Velsen (Nabucco regie X.Straat)etc,zijn Oratorio en concert repertoire is o. m Rossini Stabat Mater, Krönunsmesse, vesperae solenne, mas in c door Mozart,Magnificat,Cantata 82 ,1,door Bach,Die Jahreszeiten (Zeist o.l.v D.Noteboom),die Schöpfung door Haydn,Dixit Dominus,Dettinger Te deum door Handel,Te deum,litanies van M.A Charpentier,hij maakte en tour met een lieder- mélodies programma afgelope manden (Zürich,Bloemendaal,Parijs…)met werken van o.m Schubert,Poulenc ,Massenet Guastavino…Tot zijn   engagementen  Basilio in Barbiere di Siviglia in Lamalou,Man of la Mancha in Deauville,Carmen in Delft (régie:Floris Visser  o.l.v Daan Admiraal),récital in Pézenas,Man of la Mancha in Monte-Carlo,Salomé in Bordeaux(1st Nazarener),Sarastro in “Die Zauberflöte”in St Eustache(Canada)o.l.v L.Lavigueur…

Zijn recente engagementen:  Hunding in “Die Walküre”(concertant)in Utrecht (Januari 14)o.l.v Marco Bons,Crespel in “Les contes d’Hoffmann”in Perpignan,Don Magnifico in “La Cenerentola” regie S.Anglade in Besancon,Compiègne,Le Mans….onlangs zong de rol van Edouard in “Les faux-monnayeurs”Opéra van Pierre Thilloy na André Gide onder leiding van Vincent Monteil régie Guy-Pierre Coulaud in Montepulciano Festival en Mulhouse,en “Le beau-père”in “Le pauvre matelot”door Darius Milhaud in de Opéra du Rhin en geeft concerten met François-René Duchâble in Provence,in september heeft hij een Schubert programma in het Geelvinck museum te Amsterdam gezongen samen met pianist Noriko Amano….