Eolian Ensemble

Deel dit bericht:

Het Eolian Ensemble bestaat uit vijf blazers en een pianist, werd opgericht in 2004 en was sindsdien te gast in een reeks Nederlandse concertzalen, waaronder het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven, de Stadsgehoorzaal Leiden, het Chassé Theater Breda, de Toonzaal in ‘s-Hertogenbosch en het Concertgebouw in Amsterdam. Het gezelschap was ook herhaaldelijk via Radio 4 te beluisteren.

Op zondag 10 oktober 2010 speelde het Eolian Ensemble het fameuze Zondagochtendconcert van AVRO Radio 4, dat tevens live werd uitgezonden.

Naast tal van reguliere programma’s specialiseerde het Eolian Ensemble zich in kindertheatervoorstellingen. De groep werkte in dit verband samen met diverse acteurs en regisseurs, onder wie Edwin Rutten, Beppe Costa en Gijs de Lange.

In 2009 presenteerde het Eolian Ensemble samen met Orkater de voorstelling De Verb(l)azing. Eerder maakte de formatie een aantal kindertheatervoorstellingen in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest. De musici van het Eolian Ensemble zijn naast hun werk in deze groep verbonden aan verschillende Nederlandse orkesten, waaronder het Radio Filharmonisch Orkest, Holland Symfonia en Combattimento Consort Amsterdam.

Het ensemble bestaat uit de volgende leden:

Het Eolian Ensemble bestaat uit de volgende musici:

Karin Leutscher, fluit, geboren 1974 te Haarlem, studeerde vanaf 1994 aan het Conservatorium van Amsterdam bij professor Harrie Starreveld. In 1999 rondde zij haar eerste fase opleiding af met het hoogst mogelijke puntenaantal. Karin vervolgde haar studie in de tweede fase opleiding en slaagde cum laude in 2001. In 2001 ontving zij een studiebeurs van het Prins Bernhard Culuurfonds om lessen te kunnen volgen bij Jacques Zoon te Berlijn. In de periode van 2006 tot 2013 had Karin een vaste aanstelling als piccoloïste en fluitiste bij het Holland Symfonia. Inmiddels remplaceert  zij als freelancer veelvuldig bij verschillende beroepsorkesten waaronder het Balletorkest en het Gelders Orkest. Karin maakt deel uit het van het Oneiros Ensemble, het Nederlands Fluitkwartet en vormt een duo met harpiste Liesbeth Vreeburg. Naast de reguliere concertpraktijk, werkt Karin regelmatig mee aan muziektheaterproducties.

 Arco van Zon studeerde hobo in Amsterdam en Salzburg bij Jan Spronk en Lothar Koch. Masterclasses volgde hij onder meer bij Han de Vries, Maurice Bourgue, Hansjörg Schellenberger en het Ensemble Intercontemporain de Paris. Tijdens zijn studie behaalde Arco de eerste prijs op het hoboconcours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Met het trio Triller won Arco de eerste prijs op het internationale kamermuziekconcours van Colmar, Frankrijk, en met het Farkas blaaskwintet behaalde hij de eerst prijs op het nationale kamermuziekconcours te Almere. Sinds 1998 is Arco als eerste hoboïst verbonden aan het European Union Chamber Orchestra waarmee hij ook solistisch optreedt. Zo speelde hij het afgelopen seizoen solo in Chili, Peru, Engeland en Nederland. In april 2010 vertolkte Arco de solosonate BWV 1033 van J.S.Bach in het televisieprogramma “Vrije Geluiden”. Als kamermuziekdocent is Arco sinds 2002 verbonden aan de zomercursus Woudschoten.

Cécile Rongen, klarinet, sloot in november 2005 de Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam af bij George Pieterson. Na 2 jaar in het Nationaal Jeugd Orkest te hebben gespeeld, trad zij vervolgens op in het European Union Youth Orchestra en het Schleswig-Holstein Musik Festival Orchester en werkte met o.a. Bernhard Haitink, Lorin Maazel en Vladimir Ashkenazy. Van 2006 t/m 2008 had Cécile een aanstelling als klarinettiste/basklarinettiste bij het Radio Filharmonisch Orkest. Regelmatig remplaceert Cécile bij andere orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Holland Symfonia. Cécile volgde masterclasses bij o.a. Sabine Meyer. Cécile was van 2009 tot de zomer van 2013 parttime werkzaam op de afdeling educatie van het Muziek Centrum van de Omroep in Hilversum en daarna als manager Cultuur & Onderwijs bij Mocca Amsterdam. Sinds 2008 is Cécile docent aan het Utrechts Conservatorium.

Petra Wolters, fagot, studeerde fagot aan het Conservatorium van Amsterdam bij achtereenvolgens John Mostard, Jos de Lange en Joep Terweij. Daarnaast studeerde ze piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver. Nadat Petra haar conservatoriumopleiding had afgerond volgde ze de opleiding voor leraar basisonderwijs aan de IPABO in Amsterdam. Van 1994 – 1998 was Petra eerste fagottiste van het Nationaal Jeugd Orkest. Daarna werkte ze enkele jaren als freelance fagottiste bij de diverse Nederlandse orkesten en ensembles. Tussen 2001 tot 2008 was Petra als 2e fagottiste verbonden aan het Residentie Orkest in Den Haag. Vanaf 2006 combineerde ze haar werk op het podium enige tijd met haar baan als coördinator educatie van dit orkest. Sinds augustus 2008 houdt ze zich full time bezig met het educatieve werk. Daarnaast is ze als fagottiste nog steeds actief in de kamermuziek, op freelancebasis bij orkesten en als fagotdocent.

Rolf Verbeek startte zijn studie hoorn bij Frank Brouns en vervolgde zijn bachelor en master bij Herman Jeurissen. Masterclasses en lessen ontving hij van onder andere Peter Damm, Ab Koster en Radovan Vlatkovich. Tegenwoordig remplaceert hij bij o.a. het Noord Nederlands Orkest, het Residentie Orkest, Holland Symfonia, het Metropole Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast studeerde hij directie bij Tijmen Botma en Arjan Tien. Na projecten bij verschillende studentenorkesten, het Fontys Conservatorium en Opera Zuid zal hij in seizoen 16/17 onder andere de Marinierskapel der Koninklijke Marine dirigeren.

Jelger Blanken sloot in 2002 zijn examen af aan het conservatorium te Amsterdam, waar hij studeerde bij Mila Baslawskaja en Håkon Austbö. In 2002 won hij de Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Eduard van Beinum-studiebeurs. Jelger is sindsdien in allerlei ensembles regelmatig te horen op de binnen- en buitenlandse podia en festivals. Met de bariton Henk Neven concerteerde hij in de serie Het Debuut. Hij trad op in het tweede Franz Liszt Festival, de kamermuziekserie ‘Leden van het Koninklijk Concertgebouworkest’ en speelde in het Dopper Festival (met het Farkas Quintet), het Grachtenfestival en het Gergiev Festival. In juni 2011 verscheen een cd bij het label Onyx Classics van Blanken, als duo partner van de violist Philippe Graffin. Sinds 2003 is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.