Frühling Trio – klarinet, piano en cello

Deel dit bericht:

Het Frühling Trio is in 2009 opgericht door Nancy Braithwaite, klarinet, Angela Stevenson, cello en Vaughan Schlepp, piano.

Nancy en Vaughan spelen al jaren samen als duo en kennen elkaar van hun studie aan de Eastman School of Music in de Verenigde Staten. Ook Angela en Nancy hebben al vele jaren samengespeeld. Het spelen in trioverband voelde dan ook gelijk zeer vertrouwd. Hierdoor kon het trio meteen de vruchten plukken van een brede samenwerkingsbasis. Ook het publiek is zeer enthousiast. Het Frühling Trio speelt o.a. de bekende trio’s van Beethoven en Brahms. Deze stukken hebben tot in de 21ste eeuw, met name in de romantische periode, vele componisten geïnspireerd om voor klarinet, cello en piano te schrijven. Zij voelden zich aangetrokken door de warme samenklank van cello en klarinet. Ook het grote bereik en de veelzijdigheid van beide instrumenten hebben bijgedragen tot het ruime aantal uitstekende werken voor deze bezetting. De cello kan naast het spelen van lyrische melodieën ook een basfunctie vervullen. De klarinet kan niet alleen zacht en fluwelig klinken maar tevens virtuoos en pittig. Het aandeel van de piano in de meeste composities voor deze combinatie is niet gering, gezien het feit dat de componisten doorgaans ook pianisten waren.

Sinds begin 2013 maakt Matthias Naegele als cellist deel uit van het Frühling Trio.

Het Frühling Trio is genoemd naar Carl Frühling (28 November 1868 – 25 November 1937)

Carl Frühling was an Austrian composer and pianist. Born in Lemberg (now Lviv, Ukraine) he attended the Gesellschaft der Musikfreunde from 1887–1889 where he was taught the piano by Anton Door and music theory by Franz Krenn. He became a piano accompanist and teacher, working with Bronisław Huberman, Pablo de Sarasate, Egon Wellesz, and the Rosé Quartet. He died in Vienna in poverty.

His early piano works are salon pieces, while his Piano Quintet, Op. 30 and Clarinet Trio, Op. 40 are more substantial, written in the Romantic tradition. In 2009, his Piano Quintet was reprinted by Edition Silvertrust. Much of his music is lost or has yet to be uncovered. Cellist Steven Isserlis has championed his music, some of which he has rediscovered and performed.

 

Geelvinck Salon:

– het Frühling Trio treedt op 15 juni 2014 op in de Geelvinck Salon met: ‘Bekende Duitse Meesters en een Onbekend Frans Juweel, voor klarinet, cello en piano.

– het Frühling Trio trad op 11 maart 2012 in de Geelvinck Salon op