Liliana Bernardi – viool

Deel dit bericht:

Liliana Bernardi begon haar vioolstudie bij Maestro A. Pelliccia. Ze behaalde haar diploma aan het Conservatorio Statale Santa Cecilia in Rome bij Maestro A. Redditi. Ze kreeg de hoogste cijfers en een toelage, de graad van hoge specialisatie in Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome bij Maestro B. Antonioni.

Liliana heeft verschillende Master Classes in Italië en in het buitenland gevolgd, waaronder: de “Musik Hochshule” van Wurzburg in Duitsland met Maestro Zhislin; de universiteit van het Mozarteum in Salzburg en in New York met Maestro Kaplan; in Florence voor “Amici della Musica” met Maestro Kolja Blaker; met Maestro G. Moench “Accademia musicale J. Napoli” in Accademia di Santa Cecilia van Rome met Maestro Felix Ajo en bij Accademia “W. Stauffer” van Cremona met Maestro Salvatore Accardo.

Ze behaalde een graad in kamermuziek aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia bij Maestro Rocco Filippini en kreeg haar diploma en een beurs in de Accademia Musicale Chigiana in Siena bij Maestro Dario De Rosa en Maestro Renato Zanettovich.
Ze studeerde “summa cum laude” af in “Discipline Musicali”, in de solistensectie.

Liliana Bernardi kreeg prijzen in nationale en internationale cursussen en wedstrijden, in 2003 verkreeg ze de Europese erkenning van “Excelsius Musicae et Pacis Nuntius” in het Palazzo Venezia in Rome en in 2006 een erkenning van de stad Viterbo voor het feit dat ze zich had onderscheiden in de nationale artistiek-muzikaal panorama als een model voor jonge vrouwen in de stad.

Ze voert een intense solistische en orkestrale activiteit uit in de belangrijkste concertzalen en theaters in Italië en het buitenland: in Amerika, Azië, Rusland, Europa, het Midden-Oosten (in Scala in Milaan, in San Carlo in Napels, in Lingotto in Turijn, in Musikverein van Wien, in Bolshoi van Moskou, in Opera City of Tokyo, in Coliseum van Buenos Aires, in Concert Hall of Shanghai, in Opera of Paris, in Teatro Argentina of Rome, in Università Cattolica, in Eliseo Theatre, in Parco della Musica van Rome, in Fenice van Venetië, enz.). Ze werkte samen met belangrijke solisten zoals: Rostropovic, Uto Ughi, Vengerov, Pollini, Mintz, Accardo, Mullova, Lortie.

Bernardi werkte mee en was uitgenodigd als eerste viool in belangrijke orkesten: Filarmonica della Scala van Milaan, Accademia di Santa Cecilia, Teatro Regio Parma, Teatro La Fenice van Venetië, Philharmonic Orchestra uit New Jersey, waarmee ze verschillende cd’s opnam (EMI , Musicom).

Ze heeft gespeeld onder de beste dirigenten waaronder Riccardo Muti, Sinopoli, Sawallisch, Gerghiev, Nagano, Chung, De Burgos, L. Maazel, Z. Mheta, Berio, Pretre.

Ze is uitgenodigd om te spelen door Cameristi della Scala van Milaan, door Maestro S. Accardo met het Orchestra da Camera Italiana en door Cameristi di Santa Cecilia met Uto Ughi.

Liliana Bernardi’s interesse in minder traditionele concoursen bracht haar tot het vormen van duo’s met harp, gitaar en contrabas, stimuleerde het repertoireonderzoek voor die formaties en inspireerde hedendaagse componisten.

In 2013 nam ze cd op voor viool en gitaar “Quattro contro sei” (Alfamusic Classics, distr. Egea), en in 2014 nam ze “Viaggio Italiano per violino e arpa” op.

Zij is de artistiek directeur van de Fondazione “Liberarmonia”, die concert- en didactische activiteiten promoot. Zij is artistiek directeur van de nationale muziekwedstrijd “Città di Viterbo”, waarvan reeds de 14e editie.

Ze is uitgenodigd om commissielid, te zijn in verschillende nationale wedstrijden, masterclasses van verschillende Italiaanse academies. Ze heeft een lerarendiploma voor viool behaald aan de conservatoria van de nationale muziek en is momenteel professor viool bij Conservatorio Statale di Musica “Francesco Morlacchi” van Perugia.

Ze speelt een Romeinse viool Rodolfo Fredi uit 1945 en een Antonio Rocca-viool uit 1827 uit Turijn.

Ze is posturaal opgeleid tot lerares voor muzikanten. Zij is leraar van de metodologie van Suzuki.