Mari-anne Hof – componiste

Deel dit bericht:

Mari-anne Hof (geb. 1960 Zwollerkerspel)

1980 VWO-B-diploma in Leeuwarden.
1988 Kandidaats Nederlands, Doctoraal Theaterwetenschap. Universiteit van Amsterdam
2000 Bachelors Docent Muziek. Conservatorium te Utrecht
2010 Bachelors Composition for the stage. Conservatorium te Utrecht.

Op het Conservatorium waren mijn docenten  Caroline Ansink en Jeroen D’hoe. Daarnaast heb ik les gehad van Henk Alkema, Willem Breuker, Jacob ter Velthuis (Jacob TV) en Jonas Bisquert. Ik schrijf zowel klassiek, jazz als pop voor professionals en amateurs. Naast mijn compositiewerk ben ik muziekdocent aan de Utrechtse Muziekschool (UCK) en aan de PABO op Marnix Academie. Daarnaast heb ik prive-leerlingen gitaar en keyboard.

 

Mari-anne nam deel aan het Compositie Concours , onderdeel van het tweede Geelvinck Pianoforte Festival 2012 en stuurde een compositie in, ‘Between 2 and 7’, voor pianoforte tafelpiano, barokviool en altviool, Zij schrijft hierover: 

 

‘Between 2 and 7’

Dit stuk is eigenlijk als ‘uitsmijter’ voor een concert van Ensemble Tricolore  geschreven. Er zit dan ook een behoorlijk opzwepend stukken in. Tricolore bestaat uit de combinatie dwarsfluit, hoorn en piano. Voor deze samenstelling moest je als componist zorgen dat de fluit (een erg hoog blaasinstrument) en de hoorn (behoorlijk laag blaasinstrument) samen blijven klinken. En tevens dat de piano een zelfstandig partij krijgt en niet alleen als begeleidingsinstrument fungeert. 

Ik heb het stuk omgewerkt voor pianoforte (barok-)viool en – viola, omdat de andere stemming van de piano niet past bij de moderne fluit en hoorn. De partijen van de instrumenten zullen nu als vanzelf al dichter bij elkaar komen, omdat de klank van deze strijkinstrumenten en de pianoforte (allen geluid voortbrengend met snaren) dichter bij elkaar liggen.

De titel is tijdens het schrijven regelmatig veranderd. Uiteindelijk is het een titel geworden die op de gebruikte maatsoorten in het stuk betrekking heeft. Ik gebruikte tweevierde, drieachtste, drievierde, viervierde, vijfachtste en zesachtste en tot slot zevenachtste. De klank was van de compositie was al ‘exotisch’ bij de moderne stemming Ik ben benieuwd hoe het nu zal klinken. 

 

De compositie ‘Between 2 and 7’ is uitgevoerd als een van de zeven inzendingen op zondag 6 oktober 2012.

Als gevolg van deze presentatie is Mari-anne uitgenodigd aanwezig te zijn bij het Nordic Historical Keyboard Festival, 14 – 23 augustus 2013, met een nieuwe compositie, die zal worden uitgevoerd door de fortepianist Michael Tsalka.

 

Zij schrijft hierover: 

Op 14 augustus beleeft mijn compositie “Pialka” voor solo clavichord/piano de wereldpremiere op de opening van het Nordic Historical Keyboard Festival in Kuopio, Finland. Het stuk zal gespeeld worden door de internationaal bekende Michael Tsalka. Het stuk heb ik speciaal voor deze pianist geschreven en aan hem opgedragen. Het Finse Festival en het Nederlandse Fonds voor de Podium Kunsten  maakten het voor mij financieel mogelijk om deze premiere bij te wonen.  http://www.nordicclavichord.org