Milou Houtkooper – alt-mezzo

Deel dit bericht:

Na de vooropleiding van het Conservatorium in Den Haag, bij Sophia van Sante, studeerde Milou Houtkooper solozang aan het Stedelijk Conservatorium in Arnhem, bij de bekende Nederlandse alt Aafje Heynis. Na haar studie liet zij zich regelmatig coachen door de in Duitsland woonachtige Nederlandse mezzosopraan Caren van Oijen.

Momenteel wordt zij in onderhoud en groei van stem en repertoire bijgestaan door de in Nederland woonachtige Duitse mezzosopraan Christa Pfeiler.

 

Milou vertolkt een breed oeuvre, dat zich beweegt tussen de vroeg-barok en het repertoire uit de 19e en 20e eeuw. Naast solistenrollen  bij koren en oratorium-verenigingen (o.a. het Weihnachtsoratorium, de altsolo’s in de Mattheuspassion van Bach, het Ständchen van Schubert en Die Sieben Letzten Worte van Haydn) ) ligt het accent op het uitvoerende vlak van meet af aan toch vooral op de liedkunst.

In het recente verleden heeft zij met Coen Engelhard (cello, viola da gamba) diverse programma’s met liederen en instrumentale stukken uit de vroeg-barok (o.a. Tobias Hume, Gullio Caccini en het Manuscrit de Foix) voor het voetlicht gebracht.

Met pianist Hans-Erik Dijkstra bracht zij eerder een programma met liederen van Chaminade en Tsjaikovsky, aangevuld met enkele werken van Fauré en Glinka alsmede een programma met Duitse en Russische liederen (Reger, Mahler en Rachmaninov).

Hun jongste programma, met als titel “Rondom de nacht”, omvat een breed scala aan componisten (o.a. Brahms, Grieg, Strauss, Debussy, Viardot….).

Behalve op het uitvoerende vlak, is Milou ook actief als zangpedagoge in Brummen.