Miranda van Kralingen – sopraan

Deel dit bericht:

De Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen slaagde cum laude voor haar eindexamen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en studeerde bij Ank Reinders. Nadat zij een masterclass volgde bij Elisabeth Schwartzkopf in het Amsterdamse Concertgebouw beleefde haar carrière een grootse vlucht: zij zong de Vier letzte Lieder van Strauss gedurende het slotconcert van de categorie ‘Jong Nederlands Talent’ dat werd uitgezonden op radio en televisie.

Een succesvolle Opera en Concertcarrière volgde. Zij vertolkte bij diverse Operahuizen o.a. de rol van Mimì in La Bohème, Donna Anna in Don Giovanni,La Contessa Almaviva in Mozarts Le Nozze di Figaro, Elisabetta in Verdi’s Don Carlo, Hanna Glawari in Lehárs Die lustige Witwe, de titelrol in Janáceks Katya Kabanová, Ellen Orford in Brittens Peter Grimes, Leonore in Beethovens Fidelio, Die Marschallin in Der Rosenkavalier, Die lustige Witwe, Agathe in Der Freischütz een hoofdrol in de wereldpremière van Rosa, a horse drama van Louis Andriessen bij de Nederlandse Opera (verschenen op CD) Die Freundin in Von heute auf Morgen van Arnold Schönberg en vele andere.

Zowel in binnen-en buitenland noemt men haar de zingende actrice en de beroemde regisseur Harry Kupfer nodigde haar vanwege haar grote acteertalent uit bij de Komische Oper Berlijn, waar zij onder andere zong: Fewronia in Die Legende von der unsichtbaren Stadt Kitesch (Rimsky-Korsakov), Donna Anna (Don Giovanni) en Gräfin (’Le Nozze di Figaro) en Leonore in Beethovens Fidelio tijdens de viering ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Komische Oper. Ze zong onder meer in Operahuizen van Stuttgart, Berlijn, Parijs, Bilbao, Basel, Amsterdam etc.etc.

Miranda van Kralingen is ook een veelgevraagd concertzangeres in en buiten Europa. Haar brede concertrepertoire omvat werken van Monteverdi t/m Messiaen. Zo zong zij in landen als Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië, Indonesië, Duitsland, de VS, Australië, China, België en in Nederland onder meer Les poèmes pour Mi van Messiaen bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van Ed Spanjaard en Les nuits d’été van Berlioz bij het Residentie Orkest.

Miranda van Kralingen geeft diverse workshops en masterclasses en gaf gedurende tien jaar onder andere samen met pianiste Tan Crone duo-lessen voor zang en piano op het Orlando Festival in Rolduc te Kerkrade. In juli 2011 geeft zij daar samen met pianiste Reinhild Mees een masterclass voor zangers met hun pianist.

Ook op het gebied van kamermuziek en in het theater is Miranda van Kralingen actief. Zij werkte met diverse kamermuziekensembles zoals het Borodin Kwartet, het Escher Trio, het Matangi Kwartet en het Grieg Trio en is een veelgevraagde soliste op diverse internationale kamermuziekfestivals. In het seizoen 2004/2005 bracht ze haar theaterconcert ‘Zangkoorts’ met pianist Gregor Bak. Daarna bracht zij samen met pianist Bert van den Brink het programma ‘ Vocal Variety’ met repertoire van Bach tot Broadway. Ze ontving lovende kritieken voor haar zang -en acteerwerk in het theaterprogramma DOBBE DOBBE DOBBE geproduceerd door Opus One. Voor haar rol als Bianca Castafiore in de musical Kuifje werd ze zowel in België als Nederland genomineerd voor de beste vrouwelijke hoofdrol vanwege haar komisch talent.

Uit handen van José Carreras ontving Miranda van Kralingen de naar hem genoemde Diamond Tulip Award voor haar vocale prestaties in binnen en buitenland. Miranda van Kralingen trad regelmatig op voor het Koninklijk Huis. Zo werd zij onder andere uitgenodigd om op te treden ter ere van het vijfentwintigjarig huwelijk van Hare Majesteit en Prins Claus, tijdens een staatsbezoek van het Koninklijk paar en voor het 12 ½ jubileum van Hare Majesteits voorzitterschap van de Raad van State. Op 02.02.02 zong zij het Ave Maria van Schubert tijdens de huwelijksvoltrekking tussen prins Willem-Alexander en prinses Máxima in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Miranda van Kralingen is artistiek leider en algemeen directeur van het ontzettend leuke operagezelschap
Opera Zuid.
www.operazuid.nl

Vanaf 2010 – 2013 presenteerde zij voor de Tros op radio vier (zondagmiddag van 12.15 tot 14.00)
het programma ‘Verzoek op vier’.
www.tros.nl

 

Masterclasses:

Miranda van Kralingen verzorgt masterclasses op Huis de Oldenhof (Vollenhove), in het kader van het Lentepodium Blokzijl, op 19 en 20 september 2015.

Zij wordt begeleid door pianiste Victoria Dmitrieva op de Belahradek salonvleugel (Sweelinck Coll.), Wenen, ca. 1880