Musica Amphion

Deel dit bericht:

Musica Amphion staat voor authentiek en oprecht. Ons ensemble schotelt u muzikale schatten voor uit de 17e en 18e eeuw, uitgevoerd met originele instrumenten en op het hoogste niveau.

De musici van Musica Amphion nemen u mee in hun zoektocht naar de meest oorspronkelijke klank en laten u beleven hoe de muziek destijds mogelijk werd uitgevoerd. Muziek zoals ze klonk in de oren van de componisten zelf, dat is wat wij u willen laten horen.

Musica Amphion, opgericht in 1993 door klavecinist/blokfluitist Pieter-Jan Belder, richt zich op de uitvoering van zeventiende- en achttiende-eeuwse orkest- en kamermuziekrepertoire op originele instrumenten.

Aanvoerder is de violist Rémy Baudet, concertmeester van het Orkest van de Achttiende Eeuw (Frans Brüggen). De musici van Musica Amphion spelen tevens in belangrijke barokorkesten zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Amsterdam Baroque Orchestra, De Nederlandse Bachvereniging, het Freiburger Barok Orkest en de Academy of Ancient Music. De meesten genieten eveneens een succesvolle solocarrière.

Musica Amphion speelde tijdens het Festival voor Oude Muziek Utrecht, hetFestival Classique in Den Haag, het Bach Festival Amsterdam, en is regelmatig te gast in het Amsterdamse Concertgebouw en op vele andere podia in binnen- en buitenland. In de serie Barok Vocaal van Fred Luiten Concertorganisatie brengt Musica Amphion jaarlijks een bijzonder programma met internationale topsolisten. In het seizoen 2009/2010 was Musica Amphion ‘Orchestra in residence’ bij Musis Sacrum in Arnhem. Daarnaast was Musica Amphion te beluisteren tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht en tijdens een optreden in het Russische Nizhny Novgorod.

Vanaf najaar 2011 initieert Musica Amphion een meerjarig project met de titel ‘Bach Contextueel’. Daarin belicht Musica Amphion, samen met het Gesualdo Consort Amsterdam, Bachs cantates vanuit een niet-alledaagse invalshoek. De cantates worden in de muzikale en liturgische context van hun ontstaan uitgevoerd in verschillende monumentale kerken en zalen in Nederland en Duitsland. Zo wordt het publiek meegevoerd in Bachs denk- en belevingswereld.

Musica Amphion verzorgde de laatste jaren talloze CD-opnamen. De discografie omvat onder meer Bachs Brandenburgse concerten, het ‘Musikalisches Opfer’ en de concerten voor 2, 3 en 4 klavecimbels, Telemanns complete ‘Tafelmusik’ en de complete werken van Corelli. Een opname op het label ‘Quintone’, met klavierconcerten van Bach en zonen verdiende een 10 in het CD tijdschrift ‘Luister’ en werd in de pers gewaardeerd als ‘de meest aansprekende barok-CD sinds lange tijd’ (Kasper Jansen, NRC).

De meest recente opnames van het ensemble zijn ‘Jesu meine Freude‘ en ‘Bach & Luther’ de eerste twee in de reeks ‘Bach Contextueel’. Hierop is het ensemble samen met het Gesualdo Consort Amsterdam te horen in cantates, een motet en orgelwerken van Bach; ‘Jesu meine Freude‘ is opgenomen in de J.S.Bachkirche in Arnstadt.

> Lees over de mythologie van de Griekse held Amphion