Niek Baar – violist

Deel dit bericht:

De Rotterdamse violist Niek Baar (1991) studeert momenteel aan de Hochschule für Musik “Hans Eisler” in Berlijn bij Prof.Stephan Picard. Hiervoor studeerde hij bij Peter Brunt en Philippe Graffin aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar hij in juni 2012 zijn Bachelor cum laude af ronde.

Op zijn 20ste won Niek de eerste prijs tijdens het ‘International Solo Bach Competition’ in Londen. Tijdens dit concours, waar voornamelijk studenten van de conservatoria van Londen aan mee deden trok hij de aandacht van de jury met zijn vertolking van de eerste sonate van J.S.Bach. Eerder won Niek prijzen op o.a. het Prinses Christina Concours ( eerste prijs, Regionale en tweede prijs tijdens de Nationale Finale ) en het Davina van Wely vioolconcours in 2009 waar in hij finalist was. Tijdens dit laatste concours won Niek ook de prijs voor de beste vertolking van het verplichte werk.

Op 8 jarige leeftijd begon Niek zijn vioolstudie aan de Rotterdamse Muziekschool. Na 5 jaar les te hebben gehad van Merle Hunnego ging hij in de leer bij Mireille van der Wart aan de Jong Talenten afdeling van het Koninklijk Conservatorium waar hij later op 17 jarige leeftijd ook de Bachelor opleiding begon. Verder volgde Niek masterclasses van o.a. Miriam Fried, Liza Ferschtman, Leonidas Kavakos, Boris Kuschnir, Pavel Vernikov en Ivry Gitlis.

Niek soleerde voor het eerst op 12 jarige leeftijd met het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest. Sindsdien trad hij op als solist met o.a. het Rotterdams Philarmonisch Orkest, Symfonie Orkest van het Koninklijk Conservatorium en het Atheneum Kamerorkest. Tijdens deze concerten werkte Niek samen met dirigenten zoals Arjan Tien, Phillip Pickett, Peter Biloen en Jac van Steen. In maart 2013 maakte Niek zijn debuut als Solist in het Concertgebouw in Amsterdam met Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen.

Niek bespeelt een Italiaanse viool toegeschreven aan het werk van Giovanni Baptista Guadagnini uit 1783. Deze viool heeft Niek zeer dankbaar in bruikleen van een Particulier.

 

In de Geelvinck Salon van zondag 25 augustus 2013 speelt Niek Baar, samen met Mayumi Kanagawa en Kanako Ioue, een programma met Bach, Mozart, Brahms, Paganini en Moszkovski.