Nije Trio

Deel dit bericht:

Mijke Sekhuis – sopraan

Hanka Clout – klarinet

Vaughan Schlepp – fortepiano

 

Het Nije Trio bestaat uit sopraan Mijke Sekhuis, klarinettiste Hanka Clout en fortepianist Vaughan Schlepp en is ontstaan tijdens een operaproductie in de Friese plaats Nijetrije. Alle drie de musici zijn actieve spelers in de Nederlandse muziekwereld, in kamermuziek, opera en orkest.

Van alle instrumenten leek volgens Mozart de klarinet het meest op de menselijke stem. De combinatie van sopraan en klarinet met de unieke klank van de fortepiano (de piano uit de 18e en vroege 19e eeuw, en bovendien het instrument waar Mozart voor schreef), maken dat het Nije Trio een prachtig en gevarieerd programma kan presenteren.

Mijke Sekhuis studeerde klassieke solozang (opera en Lied) aan het Koninklijk Conservatorium en de Dutch National Opera Academy in Den Haag. Daarna was zij verbonden aan het ‘Centre National d’Insertion Professionelle d’Artistes Lyriques’ te Marseille, Frankrijk.
Mijke Sekhuis is actief als lied-, concert- en operazangeres in binnen- en buitenland in het klassieke en hedendaagse repertoire. Zij werkte o.a. met het orkest van de Bayerische Rundfunk in Munchen, alsmede verschillende van de grote Nederlandse orkesten, onder andere in de Zaterdagmatinee serie van het Concertgebouw. Voor de Nederlandse Reisopera vertolkte zij rollen in wereldpremières van opera’s van Willem Jeths (Hôtel de Pékin) en Klaas de Vries (Wake).
Mijke Sekhuis geeft regelmatig liedrecitals door heel Nederland, waarbij zij zich toelegt op het klassieke en hedendaagse kamermuziek repertoire. Met pianiste Saskia Lankhoorn won zij als liedduo in 2007 o.a. de pers- en de publieksprijs van het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Zij maakt in duoverband liedprogramma’s met onder andere pianiste Shuann Chai en gitarist Jonas Skielboe.

 

Hanka Clout kreeg haar eerste pianolessen toen ze vijf jaar oud was van Yvonne Stachowska, haar moeder. Drie jaar later begon zij met haar tweede instrument, de klarinet. Tijdens het gymnasium startte zij haar vooropleiding piano op het Conservatorium in Maastricht, en vier jaar later begon ze met de vooropleiding klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam. Hanka sloot haar studies af met een negen: piano in 2001 bij Barbara Grajewska, klarinet in 2005 bij Harmen de Boer en in 2007 bij Hans Colbers. Momenteel is Hanka Clout als tweede, bas-, en es- klarinettist aan het Noord Nederlands Orkest verbonden, en speelt zij in het Amsterdam Wind Quintet en Het Zwols Collectief. Daarnaast geeft Hanka klarinet- en pianoles in Zwolle. Hanka Clout remplaceerde bij o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamer Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, Holland Symfonia, het Gelders Orkest, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, KMK JWF, en de Marinierskapel. Hanka was solist bij het Crea Orkest (2004, 2010), het Orkest van Utrecht (2014), het Zaans Symfonieorkest (2015), Ensemble Mirecourt (2015) en De Ontzetting (2016).

 

Pianist Vaughan Schlepp behaalde aan de Eastman School of Music te New York zijn bachelor’s en master’s degrees ‘magna cum laude’ voor piano. Daarna studeerde hij in Nederland klavecimbel bij Gustav Leonhardt. Tot het historische instrumentarium waarmee hij concerteert, behoren een klavecimbel (1735 kopie), een fortepiano (1785 kopie), een Broadwood Hammerklavier uit 1835 en een Erard vleugel uit 1846.
Schlepp geeft concerten, lezingen en masterclasses over de hele wereld en heeft tevens diverse radio, televisie- en cd-opnames gemaakt. Hij was solist met orkesten in Nederland, Australië en Amerika gespeeld. In duoverband trad hij op met met o.a. cellist Anner Bijlsma, sopraan Barbara Schlick, bariton Max van Egmond, violiste Lucy van Dael en bassist Hans Roelofsen. Als continuo- en solo-organist speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de cd-serie van de complete Bachcantates.
Samen met Antoinette Lohmann nam hij de complete sonates van J. M. Kraus en de complete sonates van Margarethe Danzi voor fortepiano en viool op. Als fortepianist en Hammerklavierspeler heeft hij meerdere opnames met Sytse Buwalda gemaakt. Hij is reeds vele jaren muziekdirecteur en -arrangeur voor Opera Nijetrijne in Friesland en voor het Amsterdams Marionettentheater waarmee hij een aantal succesvolle tournees en opnames heeft gemaakt.
Schlepp is bovendien betrokken bij moderne muziek en theater. Daarnaast is hij werkzaam in Amsterdam als leraar en repetitor voor zowel zangers als instrumentalisten. Tevens werkt hij als extern deskundige in de afdeling Artistic Research bij Codarts in Rotterdam.
Schlepp houdt zich bezig met het maken van arrangementen, reconstructies, muziekpartituren en partijen, o.a. in opdracht van de NOS, Sony, Schott, Donemus, Annie Bank Edition, Gooi en Sticht, Cantus Köln, Utrechts Barok Consort, Holland Boys Choir, Jed Wentz, het Nieuw LiedFonds, Huub Oosterhuis, Anner Bijlsma, Vera Beths, Gustav Leonhardt, Klaas Posthuma, het Loeki Stardust Kwartet, het Bredeweg Festival, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdams Marionettentheater.