Paola Volpe – piano

Deel dit bericht:

Paola Volpe debuteerde op twaalfjarige leeftijd bij het orkest van het Teatro La Fenice in Venetië, onder leiding van Piero Bellugi en studeerde vervolgens met eervolle vermelding af aan het conservatorium “San Pietro a Majella” in Napels. Ze won diverse concoursen waaronder die van de RAI Radio Televisione Italiana en trad met veel succes op in prestigieuze concertgebouwen zoals San Carlo in Napels, Petruzzelli in Bari en de auditoria in Napels en Turijn. Met het Teatro “La Scala” in Milaan werkte ze samen aan 45 uitvoeringen van de “Kinder-Szenen” van Schumann, binnen het project “La Scala per i bambini”. In mei 2006 ontving zij de bijzondere prijs voor internationale muziek Sebetia Ter, uit handen van de President van de Italiaanse Republiek.

Ze gaf concerten in verschillende Europese landen, in Azië en Zuid-Amerika. Bovendien geeft ze in diverse landen masterclasses. In 2010 was Paola Volpe in Kiev om een masterclass en een concert te geven. Daarnaast was ze jurylid in het Horowitzconcours, dat al enkele vermaarde pianisten voortbracht, waaronder Alexander Gavrylyuk. In april 2018 is ze opnieuw uitgenodigd om jurylid te zijn op dit prestigieuze concours. Ze jureert vaak bij nationale en internationale concoursen. Het “Concorso Internazionale di Esecuzione Pianistica, Le Muse” in Agropoli, verhuisd naar Napels, is 35 jaar geleden door haar opgezet en is sindsdien uitgegroeid tot een groots internationaal concours, waar pianisten uit de hele wereld naar toe komen.

Paola Volpe is hoofdvakdocent piano aan het conservatorium te Napels. Sinds negen jaar vormt ze een trio met violist Giulio Rovighi en cellist Gianluca Giganti. Ze hebben een prachtige dubbel CD opgenomen met muziek van Beethoven en Brahms.

In Nederland gaf Paola Volpe meer dan 25 jaar masterclasses en concerten aan het conservatorium in Tilburg. In 2006 gaf ze een concert in Tilburg en Haarlem. De erop volgende jaren waren er steeds goed bezochte concerten in diverse steden in ons land. Het afgelopen jaar heeft Paola Volpe diverse concerten gegeven in de grote steden in Italië zoals Milaan, Rome, Napels, Monza en gaf ze een masterclass op het conservatorium in Marseille, waar ze tot erelid werd benoemd. Deze masterclasses geeft ze nu jaarlijks, waarna steeds een concert door haar uitgevoerd volgt. Bovendien zal haar eigen 35e Internationale Pianoconcours “Le Muse” plaatsvinden in Napels, Zuid-Italië. Vermeldenswaard is dat ze in de pers, na haar concert in Monza, vergeleken werd met de legendarische grote Maestro en pianist Arturo Benedetto Michelangeli.

Sinds vier jaar is ook een nieuwe samenwerking ontstaan met de Romeinse violiste, Liliana Bernardi. Samen spelen ze vaak werk van vrouwelijke componisten. Ook deze samenwerking wordt heel goed ontvangen door het publiek.