Remy van Kesteren – harp

Deel dit bericht:

Remy van Kesteren (1989)

wordt beschouwd als een harptalent van wereldformaat en als een van de avontuurlijkste harpisten van dit moment. Al op tienjarige leeftijd werd hij toegelaten tot het Utrechts Conservatorium in de klas van Erika Waardenburg en studeerde er in 2010 met de hoogste onderscheiding af. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar hij studeerde bij de beroemde harpiste Isabelle Moretti. Vorig jaar behaalde hij zijn masterdiploma ‘summa cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam.

Prijzen

Van Kesteren heeft diverse prijzen gewonnen. Zo is hij de winnaar van de Elisabeth Evertsprijs, de prijs voor uitzonderlijk jong talent in Nederland. Hij won eerste prijzen bij het Nederlands Harpconcours en het Prinses Christina Concours. In 2008 behaalde hij op het Internationaal Harpconcours in Moskou de derde plaats en in 2009 de derde prijs op het prestigieuze Internationaal Harpconcours in Israël. Ook won hij in dat jaar de finale van het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, wat hem de titel ‘Jong Muziektalent 2009’ opleverde. In oktober vorig jaar trok hij door het land als laureaat van Dutch Classical Talent, een stimuleringsproject van onder meer Koninklijk Concertgebouworkest en Radio 4, waarvan de finale plaatsvindt op 21 april 2013 in Het Concertgebouw. In 2013 won hij eveneens de GrachtenfestivalPrijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een jonge musicus of ensemble aan het begin van een internationale carrière.

Concerten

Zijn vele prijzen leidden tot concerten over de hele wereld, van Europa tot de VS, Japan en Afrika. Op zijn zestiende debuteerde hij al in het Amsterdamse Concertgebouw met het Nederlands Kamerorkest. Een jaar daarvoor speelde hij ter gelegenheid van de doop van Prinses Amalia en trad hij op in Carnegie Hall, New York. In 2011 was hij Young Artist in Residence bij de NJO Muziekzomer in Gelderland. Eind vorig jaar toerde hij door Nederland, België, Luxemburg en Duitsland in de fameuze Night of the Proms. Als enige klassieke solist trad hij op naast spraakmakende popartiesten als Anastacia en de legendarische Jacksons. 500.000 bezoekers kreeg hij muisstil met onder andere Smetana’s Die Moldau. Volgens de Proms-organisatie heeft Remy “het lef, de looks en het meesterschap om de aandacht te vestigen op een uniek instrument, dat nooit eerder op Night of the Proms in de schijnwerper stond”. Remy was “De mooiste verrassing van de avond”, aldus de Vlaamse krant De Morgen.

 

Geelvinck Salon:

Trio 42 met Remy van Kesteren 16-01-2011

Op zondag 16 januari 2011 neemt Trio 42 ons mee van Parijs naar Moskou, met muziek van Debussy, Ibert en Sjostakovitsj.
Trio 42 bestaat uit drie jonge musici, in een ongewone combinatie van harp, viool en saxofoon. Remy van Kesteren op harp, de violiste Merel Vercammen en Christiaan van der Wei op saxofoon vormen samen een uniek geluid in de kamermuziek.