Rene Samson – componist

René Samson (1948)-2019) stamt uit een oude Surinaams-Joodse familie waar hij opgroeide tussen muziek (klassiek en jazz), dans, toneel en literatuur. Na de middelbare school ging hij scheikunde studeren en was vele jaren werkzaam als chemicus. Hij bleef wel actief musiceren en speelde (fluit) in verschillende orkesten.

Op zijn veertigste begon hij te componeren. Daartoe nam hij lessen bij Leo Samama en Klaas de Vries. Vanaf 1998 wordt zijn werk regelmatig uitgevoerd. Stukken geschreven door Samson voor de volgende musici en ensembles zijn uitgevoerd op diverse podia in Nederland: het Amsterdam Bridge Ensemble (een CD van zijn kamermuziek gespeeld door het ABE werd in muziektijdschrift Luister met een 10 bekroond), Amsterdam Sinfonietta, Holland Symfonia (olv dirigent Hans Leenders), het Cristofori Piano Quartet, het Lumaka Ensemble, het Valerius Ensemble (olv dirigent Jacob Slagter), het Aurelia Saxofoonkwartet, de zangers Marcel Beekman, Wilke te Brummelstroete, Ken Gould, Valérie Guillorit, Charlotte Riedijk en Mattijs van de Woerd, pianisten Paolo Giacometti en Shuann Chai en contrabassist Rick Stotijn.

Samson schreef een avondvullende opera Het ware geweld op een oorspronkelijk libretto van Olaf Mulder dat in mei 2014 in première gaat. Andere aanstaande uitvoeringen zijn: een oratorium voor gemengd koor, koperensemble en harp op oud-testamentaire teksten; een stuk voor bariton en piano (Mattijs van de Woerd en Shuann Chai) op gedichten van de Engelse dichter/componist Ivor Gurney en een stuk voor zang en slagwerk (Fanny Alofs en Tatiana Koleva) gebaseerd op poëzie van de Surinaamse dichters Michaël Slory en Bernardo Ashetu. Voor meer informatie, zie www.renesamson.nl.

(Amsterdam, oktober 2013)

Rene Samson overleden, Amsterdam 5 juli 2019

Volkomen onverwacht is op 5 juli componist René Samson volkomen onverwacht overleden. Hij liet een rijk en omvangrijk oeuvre na, de neerslag van ruim dertig jaar componeren: koorwerken, muziektheater, en veel instrumentale en vocale kamermuziek. Een groot deel van dat oeuvre is uitgevoerd, en steevast met veel waardering ontvangen. René’s muziek is geliefd, bij luisteraars én uitvoerders. Zij is te mooi en te goed om nu te laten verstommen.

Daarom is op 6 maart de Stichting René Samson in het leven geroepen. Deze stichting beheert het werk en de nalatenschap van René, en bevordert de uitvoering van zijn muziek. Het eerste stichtingsbestuur bestaat uit Theo Kemperman (voorzitter), Thomer Gil (secretaris-penningmeester) en Annelies Kok- van Leengoed (algemeen bestuurslid).

De afgelopen maanden is door nabestaanden, vrienden en musici hard gewerkt om René’s muzikale nalatenschap te conserveren en toegankelijk te maken. Het gehele oeuvre is gesorteerd en gedigitaliseerd. De gedigitaliseerde bladmuziek is overgedragen aan Donemus (hét nationale instituut voor scheppende toonkunst) en wordt in tranches gepubliceerd op de website van Donemus. Zo komen René’s composities meer dan ooit beschikbaar voor uitvoerende musici. Met Donemus is overigens afgesproken dat musici die in het verleden al werk van René hebben uitgevoerd kosteloos gebruik kunnen (blijven) maken van al het uitvoeringsmateriaal. Verder is het papieren archief overgedragen aan het Nederlands Muziek Instituut.

De Stichting René Samson is momenteel bezig met de voorbereidingen voor de eerste Samsoniade, een jaarlijks terugkerend concert geheel gewijd aan René’s fenomenale (kamer)muziek. Celliste Doris Hochscheid, pianisten Shuann Chai en Frans van Ruth, violiste Jacobien Rozemond, claveciniste Goska Isphording, fluitiste Marieke Franssen en vocalisten Mijke Sekhuis, Fanny Alofs en Mattijs van de Woerd hebben hun medewerking aan deze eerste editie reeds toegezegd. Op het programma komen o.m. de Nederlandse première van Butternut Squash Za’atar voor fluit en piano en de wereldpremière van Oaks voor mezzosopraan en klavecimbel.

Op dit moment is het vaststellen van een datum voor dit concert nog lastig. Binnen de huidige corona-restricties is een samenkomst in een vorm die past bij zo’n bijzonder evenement niet mogelijk. Zodra verdere versoepeling van het overheidsbeleid in zicht komt kan de planning worden afgerond en zullen we u laten weten waar en wanneer de eerste Samsoniade daadwerkelijk plaats zal vinden. We hopen u hierover spoedig te kunnen berichten!

Wilt u de Stichting René Samson ondersteunen bij haar activiteiten? Dan kunt u donateur worden. De Stichting beschikt binnenkort over een ANBI-status; zodra die is toegekend zijn donaties fiscaal aftrekbaar. Maar doneren is nu al mogelijk. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze voorlopige bankrekening: NL39 BUNQ 2043 1706 00 t.n.v. Thomer Gil of de donatiepagina op onze website. Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Tot slot: de website renesamson.nl blijft in de lucht. Daar vindt u informatie over René’s leven en werk, en binnenkort ook over de Stichting René Samson. Via periodieke nieuwsbrieven zullen wij u blijven informeren over de activiteiten die de Stichting ontplooit, en natuurlijk over op stapel staande uitvoeringen van René’s muziek. In verband hiermee roepen we alle musici die werk van René gaan of willen uitvoeren op om contact op te nemen met de Stichting. We vermelden jullie optredens graag op onze website en in onze nieuwsbrief! U kunt contact opnemen met de Stichting via info@stichtingrenesamson.nl.