Riko Fukuda – Fortepianiste

Deel dit bericht:

Riko Fukuda is in Tokyo geboren en studeerde hobo aan het Toho-Gakuën Conservatorium. Pianoles kreeg ze al vanaf haar derde jaar en dat was aanvankelijk haar hoofdinstrument. In 1989 ontving ze een Nederlandse beurs om historische uitvoeringspraktijk op fortepiano’s te studeren bij Stanley Hoogland aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag.

Inmiddels heeft ze naam gemaakt als solist en kamermuziekspeler en treedt ze regelmatig op. Vanwege de samenwerking met haar man Edwin Beunk, verzamelaar en restaurator van historische piano’s, is ze constant  in de gelegenheid om op verscheidene fortepiano’s uit de 19e eeuw te spelen.

Ze bracht meerdere opnames uit: Piano solowerken van Dussek en Pinto werden vanwege haar uitstekende techniek en interpretatie door pers en publiek hoog geprezen. Met der Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens bracht ze een aantal opnames uit : het pianoconcert van Sigismund Neukomm en het pianoconcert op. 32 van Anton Eberl. Onlangs kwam het concert voor twee piano’s van dezelfde componist op. 45 uit.

Met haar eigen Nepomuk Fortepiano Quintet zijn er vier cd’s op haar naam geschreven : naast het bekende Forellenquintett van Schubert zijn er pianokwintetten met dezelfde bezetting o.a. van Hummel, Onslow en Ries uitgebracht.

De laatste tijd groeit steeds meer haar interesse voor lied-begeleiding. Samen met de bariton Jasper Schweppe hebben ze de Winterreise van Schubert uitgebracht en binnenkort wordt nog een opname met Die Schöne Müllerin van dezelfde componist verwacht.