Robert Smith – barokcello & viola da gamba

Deel dit bericht:

Robert Smith is een Engelse barokcellist en gambaspeler. In 2012 won hij de Eerste Prijs, Publieksprijs én Bijzondere Prijs van de Bach-Abel Viola da Gamba Competition in Köthen. Zijn uitvoering van een heavy metal transcriptie viel in het bijzonder op.

Roberts ensemble, Fantasticus, ontving veel bijval voor de recente opnames van stylus fantasticus-werken en Franse barokmuziek. In 2013 omschreef The Strad zijn spel als “intensely expressive, highly dramatic.”

Zijn debuut solo cd, Tickle the Minikin, was BBC Instrumental Choice in September 2014. Een nieuwe CD, The Excellency of Hand, is een ontdekking van Engelse viola da gamba duos samen met gamba-virtuoso Paolo Pandolfo. In 2017 komt van Robert een van de eerste opnames van de recent-ontdekte Telemann Fantasias voor solo viola da gamba uit.

Robert studeerde Viola da Gamba bij Mieneke van der Velden (Amsterdam) en Paolo Pandolfo (Basel). Hij studeerde ook barokcello bij Wouter Möller, Jaap ter Linden en Viola de Hoog. Hij was aanvoerder van de celli van het European Union Baroque Orchestra in 2005/6 en speelt nu onder meer met Amsterdam Baroque Orchestra en ensemble Fantasticus. In 2010 won hij de tweede prijs in de Internationale Baroque Soloists Competition in Brunnenthal, Oostenrijk. Als ensemblelid ontving hij meerdere prijzen in de Internationale Wedstrijd Musica Antique Brugge en het Van Wassenaar Concours (Amsterdam).