Rudolf Jansen – piano

Deel dit bericht:

Rudolf Jansen werd geboren in Arnhem. Hij studeerde gelijktijdig piano, orgel en clavecimbel aan het Amsterdams Conservatorium (thans Conservatorium van Amsterdam) respectievelijk bij Nelly Wagenaar, zijn vader Simon C. Jansen en Gustav Leonhardt. In 1964 ontving hij de Prix d’Excellence voor orgel, in 1966 de Prix voor piano. Later behaalde hij de aantekening Begeleiden bij Felix de Nobel. In 1965 ontving hij de Toonkunst Jubileumprijs en in 1966 werd hem de Zilveren Vriendenkrans van het Amsterdamse Concertgebouw toegekend.

Naast zijn solospel heeft Rudolf Jansen zich geleidelijk meer toegelegd op liedbegeleiding en kamermuziek. Concertreizen voerden hem over de hele wereld, samen met kunstenaars van grote reputatie zoals: de zangers Robert Holl, Elly Ameling, Eisabeth Cooymans, Andreas Schmidt, Olaf Bär, Barbara Bonney, Moica Erdmann, Tom Krause, Hans-Peter Blochwitz, Edith Wiens, Birgit Finnilä, Irina Arkhipova, Brigitte Fassbänder, Udo Reinemann, Monica Groop, Christa Pfeiler, Ruud van der Meer, Maarten Koningsberger, Christiane Oelze, de violist Nap de Klijn, hoboist Han de Vries en fluitist Jean-Pierre Rampal.

Rudolf Jansen geeft regelmatig masterclasses voor lied-duo’s in onder meer Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, de Verenigde Staten, Canada, Japan en China. In november 1996 werd hij door de Juilliard School of Music te New York geïnviteerd voor het geven van een masterclass.

Hij maakte meer dan 120 plaat- en cd-opnamen met liederen en kamermuziek voor onder andere Philips, DGG, EMI, CBS, BMG, RCA, Hyperion, Berlin Classics, Etcetera en Erato, waarvan er twee werden onderscheiden met een Edison: zowel met hoboïst Han de Vries ( 1973, EMI ) als met Dorothy Dorow (Webern-Lieder compleet, 1987, Etcetera).

In 1993 voltooide hij een project gewijd aan de liederen van Edvard Grieg, met vier verschillende zangers, uitgekomen op zeven cd’s bij Victoria Records(Noorwegen).

In 1996 kwam op drie cd’s bij NM-Classics het complete liedoeuvre van Alphons Diepenbrock uit. Rudolf Jansen begeleidt daarop vijf zangers. In 1999 verscheen een cassette met acht cd’s bij RCA met opnamen van alle liederen met piano van Richard Strauss, met bariton Andreas Schmidt en sopraan Juliane Banse. Een cd met Dietrich Fischer-Dieskau en het Nederlands Kamerkoor kreeg in 1992 de Deutsche Schallplattenpreis.

 

Geelvinck Salon:

In de Geelvinck Salon van 10 mei 2015 treedt pianist Rudolf Jansen op met sopraan Christa Pfeiler in het programma ‘Parels uit Vijf Eeuwen Liedkunst’