Sonja van Lier – sopraan

Deel dit bericht:

De sopraan Sonja van Lier volgde haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium en behaalde daar haar solistendiploma. Zij studeerde liedrepertoire bij Elly Ameling, Robert Holl en de pianist Thom Bollen, met wie zij jarenlang tevens jarenlang een duo vormde. Ze begon haar carriere in de musical in het buitenland, waar ze o.a. in West Side Story zong.

Zij debuteerde als Ninetta in La Finta Semplice van Mozart bij Opera Forum, specialiseerde zich in kamermuziek en maakte diverse radioopnames.

 In 1995 zong zij tijdens een speciaal concert ter gelegenheid van de 5O-jarlge Bevrijding in Washington voor genodigden van het Witte Huis. De bekende zanger Robert Holl nodigde haar uit voor de Schubertiade in Wenen en Rotterdam. Haar specialisatie is het Spaanse lied. Met het Radio Symfonieorkest nam zij Spaanse liederen op van Rodrigo, Montsalvatge en Villa Lobos en met het Radio Kamerorkest liederencycli van Dallapicola. Plaatopnames van het Gloria van Poulenc  en liederen van Nederlandse componisten.

In Amsterdam (Concertgebouw Kleine Zaal) Parijs,Geneve, Singapore, Kuala Lumpur en Jakarta gaf zij liedrecitals. In februari 2006 maakte Sonja van Lier voor de achtse maal een tournee door Indonesië waar zij in dit geval met haar begeleider Vaughan Schlepp op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade gseconcerteerd heeft.

 Zij heeft als sopraan  meer jarenlang deel uitgemaakt van verschillende vocale ensembles bij de radio ook als soliste en zong jarenlang als (free-lance) sopraan in het Nederlands Kamerkoor. Sonja van Lier is daarnaast ook zangpedagoge; tot haar zangleerlingen behoorden o.a. Joke de Kruif, Marjolein Keunig, de sopraan Anitra Jellema en de popzanger Jaco van der Steen. Met musicus Vaughan Schlepp vormt Sonja van Lier een geïnspireerd duo dat kleurrijke, vernieuwende (o.m. Spaanse) programma’s brengt. Zij is tientallen jaren soliste bij de Vereniging Vrienden van het Lied.

www.stichtingkamermuzieksoestdijk.nl

 

In de Geelvinck Salon van 16 februari 2014 treedt Sonja van Lier op met Izhar Elias en Adrian Elissen als The Flamenco Baroque Trio.