The Flamenco Baroque Trio

Deel dit bericht:

The Flamenco Baroque Trio bestaat uit sopraan Sonja van Lier, klassiek gitarist Izhar Elias en flamencogitarist Adrian Elissen

 

Het idioom van de liederen, dat het Flamenco Baroque Trio brengt, is van alle tijden en bevat een geïnspireerde mix van wiegenliederen, liefdesliederen, dansen en pasacaglia’s uit de vroege zeventiende eeuw van Spanje en Italië. Met het gebruik van flamencogitaar en het heldere geluid van de barokgitaar samen, komen er dimensies bij die elk lied uniek maakt. Deze combinatie is subliem gebleken.

Zo kreeg door de arrangementen van Adrian en Izhar elk lied een ander karakter. Veelal werd in deze eeuw de luit en barokgitaar gebruikt als begeleidingsinstrumenten bij zang. Mede door dit feit bevindt zich zowel in Italië als in Spanje een grote schat aan repertoire, dat je zelden of weinig hoort.
Een grote variatie van stijlen, dichters, componisten en folklore-elementen bepaalt het repertoire: Spanje en zijn dramatische oorlog tegen de Moren, geheime liefdesverhalen en speelse liefdesliederen; en de ‘fine fleur’ van het Italiaanse humanisme met zijn prachtige componisten en dichters. Zo kwam het Flamenco Baroque Trio al snel uit bij de Italiaanse en Spaanse vroege barok.

Het Flamemco Baroque Trio is ontstaan na een samenvoeging van klassiek gitarist Izhar Elias bij het Lorca Duo. Het Lorca Duo wordt gevormd door sopraan Sonja van Lier en de flamencogitarist Adrian Elissen. Het duo voorzag eenvoudige liederen van Federico García Lorca van begeleidingen en ritmes uit de Flamenco Puro. Het werk van het Lorca Duo sluit daarom naadloos aan op dat wat het Flamenco Baroque Trio met de liederen uit de zeventiende eeuw wilde beogen.

Zo werd dit Trio een Fusion Trio die uitkwam in de Cross-Over.

 

The Flamenco Baroque Trio treedt op in de Geelvinck Salon van 16 februari 2014