Tosca Opdam – viool

Deel dit bericht:

Violiste Tosca Opdam is recentelijk afgestudeerd voor haar Masters aan de gerenommeerde Juilliard School bij Catherine Cho en Sylvia Rosenberg. Tosca won de eerste prijs op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back waar zij met haar interpretatie van het vijfde vioolconcert van Vieuxtemps de aandacht trok vanwege ‘prachtige lange lijnen’ en ‘solistische kwaliteiten’ in haar spel, aldus de jury. De Volkskrant prees haar “overrompelende muzikale persoonlijkheid”.

Tosca Opdam soleerde onder andere met Holland Symfonia, het Strijkensemble van het Delft Chamber Music festival en met het Symphonische Orchester der Humboldt-Universität (Berlijn) waarmee zij het vioolconcert van Tsjaikovsky speelde. Zij gaf concerten in De Doelen in Rotterdam en het Muziektheater in Amsterdam en zij verzorgde een solorecital in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

Als kamermusicus trad zij onder andere op tijdens het Grachtenfestival, het Delft Chamber Music Festival en het Storioni Festival. Ook maakte zij deel uit van een projectgroep die in New York Messiaen’s ‘Quatuor pour la fin du temps’ uitvoerde in samenwerking met acteurs.
Tosca Opdam was meermalen te beluisteren op radio en teevee.“

Tosca Opdam legde de basis voor haar ontwikkeling als violiste in de Jong Talent klas van het Conservatorium van Amsterdam bij Joyce Tan en later bij Peter Brunt. Zij volgde diverse masterclasses o.a. bij Pamela Frank, Miriam Fried, Ilya Grubert, Theo Olof, Gyorgy Pauk, David Takeno, Candida Thompson, Frank Peter Zimmermann en Pinchas Zukerman.

 

Geelvinck Salon: 

Op zondag 4 oktober treedt Tosca Opdam op in de Geelvinck Salon, samen met pianist Vital Stahievitch