Genietcafé Oude Bornhof
Oude Bornhof 57
7201 DX, Zutphen

Genietcafé Oude Bornhof

Tegenover het pand waar het Geelvinck Muziek Museum aan de Zaadmarkt in Zutphen gevestigd, is de ingang naar de Oude Bornhof. Op de poort staan stenen beelden die aangeven voor wie het hofje werd gebouwd. Hier sleten de oudjes hun godvruchtige laatste dagen. In de Oude Bornhof staat het huis waar de kanunnik Borro omstreeks het jaar 1300 leefde. Hierin is nu het Genietcafé gevestigd met het mooiste terras van Zutphen.

Borro

De rijke Borro was in dienst van de St. Walburgis. Hij stelde zijn huis en geld ter beschikking van de arme oudjes. Pensioen en AOW bestonden nog niet, dat kwam pas in de twintigste eeuw. In de middeleeuwen waren de zieken en de ouderen die niet meer voor zichzelf konden zorgen, overgeleverd aan willekeur. Voor hen die een godvruchtig leven hadden geleid was vaak wel een plekje in een beschermde woonvorm.

Vrijgevigheid

Dankzij vrijgevigheid ontstonden vele hofjes. In Zutphen zijn er een aantal bewaard gebleven. De Oude Bornhof aan de Zaadmarkt is een van de door toeristen drukst bezochte hofjes van de stad. Achter de poort met de kromgebogen stenen man en vrouw bevindt zich de binnentuin van de Oude Bornhof met het huis van de kanunnik Borro. Op het gazon in het hofje staat een mooi beeld van Maïté Duval.
In 1320 stelde Borro het gemeentebestuur op de hoogte van zijn plan. Later dat jaar overleed de weldoener.

Ouderenwerk

Borro kreeg zijn zin. Zijn nalatenschap werd gebruikt voor de ouderen. In zijn huis woonden eeuwenlang ouderen. In oude stukken kunnen wij dit verifiëren: In 1755 werd opgetekend dat in de Oude Bornhof burgers van onbesproken gedrag, die ten minste tien jaar als burger van Zutphen ingeschreven waren of meer dan twintig jaar in de stad woonden, tussen de vijftig en zestig jaar oud waren en gereformeerd, luthers of mennoniet waren, in aanmerking kwamen als bewoner van de Oude Bornhof. Hieraan waren nog wel enkele andere verplichtingen verbonden. Zo moesten de bewoners al hun bezittingen aan het huis afstaan.
Aan het begin van de negentiende eeuw werd de Oude Bornhof uitgebreid. Toen kreeg het hofje de vorm die nu nog zichtbaar is.

Genietcafé

Genietcafé Zutphen is gevestigd in het 14e eeuws rijksmonument Huize Borro aan een prachtig hofje midden in de binnenstad. Op het terras kun je heerlijk genieten van de rust en regelmaat van het hofje en binnen kun je loungen op de comfortabele banken, luxe stoelen en intieme zitjes in huiselijke stijl. Er is een hoofdruimte met een echte kinderhoek met duurzaam speelgoed, ook zijn er aparte ruimtes. De Salon, die als huiskamer is ingericht. Jong en oud kunnen hier genieten van uitstekende koffie en andere lekkernijen. Ze hebben 45 soorten drankjes en veel kleine lunchgerechtjes. De eerste etage kan verhuurt worden als trouwlocatie, yogaruimte, vergaderruimte, bijeenkomstruimte, coachkamers en flexkamers. Er zijn regelmatig exposities van kunstenaars en fotografen.

info: VVV Zutphen