Huize Kolthoorn
Kamperweg 23
8181 CS, Heerde

Huize Kolthoorn

De Gelderse villa Huize Kolthoorn in de gelijknamige buurtschap, werd in 1880 op een steenworp van de grote en veel oudere boerderij van het landgoed gebouwd. Indertijd omvatte het landgoed – gelegen tussen de IJssel en de Noord-Veluwe – eveneens het aanpalende bos- en heidegebied (nu Landgoed Boshoven). Het landgoed werd in 1899 aangekocht door de gevierde kunstschilder Jan L. Kleintjes (1872-1955) en zijn vrouw Hedwig Kleintjes – van Osselen (1871-1936), dochter van de bekende kinderboekenschrijfster, Berta van Osselen – van Delden (1847-1936) en zelf ook kunstenares. Kolthoorn groeide in die jaren uit tot een centrum waar kunstenaars van diverse pluimage elkaar ontmoetten.

Grote Atelier

Na aanvankelijk in het voormalige koetshuis hun atelier te hebben gevestigd, breide in 1904 het echtpaar Kleintjes – van Osselen het huis met een groot atelier in ‘Arts & Crafts’-stijl uit. Hier werden regelmatig muziekavonden georganiseerd. De tuin met een bescheiden arboretum werd aangelegd in architectonische stijl.

Na de dood van Hedwig ging het bergafwaarts met Jan Kleintjes. Het landgoed werd grotendeels verkocht en uiteindelijk ook delen van de tuin. In 1956 kocht de industrieel en kunstverzamelaar G.A.H. Buisman Jzn. de buitenplaats uit diens nalatenschap. Vanaf 1997 werd de sfeer van Jan Kleintjes door de tweede generatie Buisman weer stapsgewijs in huis en tuin teruggebracht. In het Grote Atelier vinden als vanouds weer concerten plaats.

Museum Geelvinck op Huize Kolthoorn

Begin jaren ’90 lag in Huize Kolthoorn de bakermat van Museum Geelvinck. Sindsdien is de administratie en de directie van het museum vanuit het kantoor van de villa gevoerd en heeft het eveneens een depotfunctie. Inmiddels is het landgoed Kolthoorn ondergebracht in een stichting en deze heeft op haar beurt delen in gebruik gegeven aan Museum Geelvinck, dat daar onder meer de collectie Kleintjes – van Osselen zal beheren. Bij het landgoed behoren eveneens de bovenloop van de Blanke Beek en de Kolthoorner Sprengen.

In het Grote Atelier zullen de opnames van een aantal concerten voor de online-versie van de 10e editie van het Geelvinck Festival ‘Early Piano’ op fortepiano’s uit de collectie van Museum Geelvinck (o.a. Sweelinck Collectie) plaatsvinden.

Op Huize Kolthoorn is eveneens het secretariaat van ICOMOS Nederland gevestigd.

Het museum op Huize Kolthoorn is uitsluitend op afspraak te bezichtigen.

Participant Citta Slow Heerde

 

Kolthoorn Estate

Huize Kolthoorn is the country house on the Kolthoorn estate dating from 1880, which once covered the entire hamlet of Kolthoorn with the adjacent woodland and heathland areas (now Landgoed Boshoven).

In 1899, the then internationally renowned painter Jan Kleintjes (1872-1955) and his wife Hedwig Kleintjes-van Osselen (1871-1936) moved into the main house with coach house and transformed it into an artist’s paradise with a large studio (1904) and a beautifully landscaped garden. Performances were organized regularly. Museum Geelvinck has its roots in the house, which has been inhabited by the Buisman family since 1956. The office and depot of Museum Geelvinck have also been located there for several decades. Since the move from Zutphen, some historical pianos have found their place in the large studio.

Visits by appointment only.

Participant Citta Slow Heerde.