Portugese Synagoge
De Portugese Synagoge van Amsterdam, ook wel Esnoga (Hebreeuws: אסנוגה) of kortweg Snoge genoemd, is een synagoge uit de 17e eeuw die gebouwd werd door de Sefardische Joden. De synagoge ligt aan het Mr. Visserplein en het Jonas Daniël Meijerplein in de voormalige Jodenbuurt van Amsterdam. Toen het gebouwd werd, was het de grootste synagoge ter wereld. Het kolossale gebouw domineerde de omgeving en doet dat eigenlijk nog steeds.
De Snoge is onderdeel van een groot synagogencomplex. Slechts de Portugees-Israëlietische Synagoge vervult nog haar oorspronkelijke functie. De Grote Sjoel vormt tegenwoordig samen met de Obbene Sjoel (1685), de Dritt Sjoel (1700) en de Neie Sjoel (1750/1752) het Joods Historisch Museum. Het interieur van de Portugees-Israëlietische Synagoge is in tegenstelling tot dat van de Hoogduitse synagogen bewaard gebleven, inclusief de koperen kaarsenkronen en -houders, en dateert nog geheel uit de bouwtijd, wat buitengewoon zeldzaam is.
De synagoge heeft in opzet en ruimtelijke indeling onder meer als voorbeeld gediend voor de synagoge in Willemstad op Curaçao, in 1732 gebouwd onder leiding van Pieter Roggenburg en de Amsterdamse meestertimmerman Hendrik Schielagh. (bron: Wiki)
Ets Haim
In de dienstgebouwen is het seminarium Ets Haim (“Boom des Levens”) ondergebracht. Ets Haim werd opgericht in 1616 en werd hier na het voltooien van de bouw van de Snoge gevestigd. Sinds de restauratie van 1953-1959 doet het auditorium van het seminarium dienst als wintersynagoge (de Snoge wordt niet verwarmd, net als in de 17e eeuw).
Ets Haim bezit een rijke bibliotheek. Het wordt gezien als een van de belangrijkste Joodse bibliotheken ter wereld. De bibliotheek werd enorm verrijkt toen de bibliograaf David Montezinos in 1891 zijn privécollectie schonk. Bij die gelegenheid kreeg de bibliotheek de naam Livraria Montezinos. De collectie van de bibliotheek bestaat uit 30.000 gedrukte werken (van 1484 tot nu) en 500 handschriften (van 1282 tot de 20e eeuw). Alle aspecten van Joodse studies, literatuur, geschiedenis en natuurwetenschappen zijn in de bibliotheek vertegenwoordigd. De collecties vormen daardoor de neerslag van de Sefardische cultuur die ontstond in Spanje en Portugal.
In 2003 is dit museum en deze gespecialiseerde bibliotheek onder de naam Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarmee werd het universele belang van de bibliotheek officieel erkend. (bron: Wiki).
Dit jaar, 2016, viert Bibliotheek Ets Haim haar 400ste verjaardag!
Wandelconcert 2016:
Op 4 september 2016 vormt het Rembrandthuis een van de drie locaties voor het Wandelconcert door het Joods Cultureel Kwartier. De deelnemers wandelen langs drie bijzondere plekken in deze bijzondere buurt in hartje Amsterdam, met zo’n rijke en veelbewogen geschiedenis. Drie gerenommeerde ensembles oude muziek spelen een repertoire, met een directe relatie tot de locatie: het Rembrandthuis met Camerata Trajectina, de Portugese Synagoge met BRISK en de UIlenburger Sjoel met Musica Amphion. Lees meer: