De achtergrond van Museum Geelvinck Hinlopen Huis

blauw Blauwe Kamer

Op 21 november 1991 werd – na een omvangrijke restauratie – met de tentoonstelling ‘Antoine-Ignace Melling’ op passende wijze het Geelvinck Hinlopen Huis geopend door Ernst Veen in het bijzijn van burgemeester Ed van Thijn. Sedertdien heeft het museum regelmatig exposities met zowel hedendaagse als historische (toegepaste) kunst georganiseerd en daarmee een geheel eigen gezicht opgebouwd.

Essentie

Voor het museum vormt de historische structuur van het stadspaleis – het ensemble van hoofdhuis, (keur)tuin en vm. koetshuis uit 1687 – de basis. Het museum toont de bewonersgeschiedenis vanuit het standpunt van de vrouw des huizes. Door parallellen te trekken met relevante hedendaagse aspecten, wordt met ‘petites histoires’ het wonen in een stadspaleis toen en nu in beeld gebracht. De bezoeker ervaart in de stijlkamers op de beletage de sfeer: ook letterlijk, want hij mag op de stoelen gaan zitten en zich de persoonlijke gast van de huidige bewoner voelen. De inrichting uit de 18e en eerste helft 19e eeuw stimuleert niet alleen de beeldvorming, maar ook de creatieve fantasie. Daarbij daar het niet alleen om tastbare objecten, maar juist ook om hetgeen je in en om het woonhuis doet, zoals bijv. eten, koffiedrinken, pianospelen, tuinieren enz.

Tentoonstellingen

Terugkerende thema’s in de tentoonstellingprogrammering zijn het verleden dat zich in het heden uit en de culturele wisselwerking. Zo hebben wij in samenwerking met de  de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst / VVAK een aantal tentoonstellingen georganiseerd uit bezit van leden, die China en de Himalayas, Japan en koloniaal Indië betroffen. Maar ook een recente tentoonstelling als “Swart op de Gracht” past hier goed in. Veel tentoonstellingen zijn gericht op toegepaste kunst binnen de wooncultuur (porselein, glaswerk, kant, huisiconen enz.). Ook hedendaagse kunstenaars – vooral zij die historische materialen en methodieken bezigen (bijv. Nguyen Van Minh) – en buitenlandse culturen (met name Rusland en Azië) komen aan bod. In de loop der jaren is veel ervaring opgebouwd met exposities in en uit het buitenland. Het museum beschikt over een breed internationaal netwerk.

Evenementen

Het Geelvinck is vooral een actief museum: inspirerende informele bijeenkomsten op diverse terreinen (van Slow Food diners tot workshops over contemporain design in porselein) vormen een onlosmakelijk onderdeel. Sinds 2005 heeft ons muziekpodium, dat met name gericht is op het bespelen van historische instrumenten – waarbij zowel klassieke als hedendaagse composities ten gehore worden gebracht – bij kenners naam opgebouwd. Het Geelvinck is ook in trek voor diners, presentaties en bijeenkomsten.

Oorsprong

Het museum is ontstaan uit een particulier initiatief van tweede helft jaren ’80 om een brug te slaan tussen collecties uit privé bezit en de museumwereld. Vanouds heeft de nadruk gelegen op toegepaste kunst in de wooncultuur (meubels, porselein, glas enz. en meer recent ook kamermuziekinstrumenten); daarin zit onze kennis en ervaring.

Organisatie

De platte en vooral flexibele organisatie wordt gedragen door een team van ruim 60 vrijwilligers en een bescheiden professionele staf, aangevuld door o.a. gastcuratoren.

Van kantoor tot museum

Het Geelvinck Hinlopen Huis kent een bewogen bewoners- en gebruiksgeschiedenis. Tot het midden van de 19de eeuw heeft het huis families als bewoners gekend, nadien heeft het meer en meer een kantoorfunctie gekregen. In 1920 vestigde de Fa. Hagemeijer er zijn hoofdkantoor. Financiele instellingen als de bank Lemberg & Co, Nomura, Investec bank e.a. hebben er ook kantoor gehouden. In 1988 is het huis in eigendom verworven door de familie Buisman. Daarmee heeft het Geelvinck Hinlopen Huis een culturele invulling gekregen en is de basis gelegd voor het museum met dezelfde naam. Een ingrijpende restauratie van het gehele complex van twee gebouwen en de daar tussenliggende keurtuin heeft geresulteerd in het enige publiek toegankelijke ensemble van hoofdhuis, tuin en koetshuis, dat zich van gracht tot gracht uitstrekt.

25 jaar Geelvinck Hinlopen Huis

In 2014 is het 25 jaar gelden dat de familie Buisman een aanvang nam met de grondige restauratie van het huis. Grondlegger van de collectie is de in 2005 overleden industrieel en collectioneur G.A.H. Buisman Jzn. uit Zwolle. Zijn zoon, Jurn Buisman, leidde de restauratie en bewoont het huis sedertdien.