Toetsinstrumenten gevraagd
De Sweelinck Collectie is gericht op historische toetsinstrumenten, zoals alle piano’s van tafelpiano’s en vroege pianofortes tot en met vleugels uit het interbellum. Ook (kopieën) van klavecimbels, historische harmoniums en kabinetorgels maken deel uit van de collectie.
Het statutaire doel van de collectie is om bespeeld te worden en daarmee dit levend erfgoed voor volgende generaties te behouden. Het gaat daarbij om zowel de vakopleiding voor musici, de mogelijkheid voor professionele musici om ervaring op te doen op kleine podia en het stimuleren van talentontwikkeling en vernieuwing (composities en ensembles), als om het bestuderen van de muziekgeschiedenis, de ontwikkeling van de piano en het instandhouden van de ambachtelijke kennis en kennisoverdracht in het behoud, restauratie en (kopie)bouw van deze instrumenten.
Door het herplaatsen van de door het museum beheerde piano’s in historische huizen, kastelen, buitenplaatsen en andere kleine podia creëren wij een netwerk voor de professionele musici en kan een groeiend publiek worden bereikt.
Wij krijgen regelmatig vragen voor instrumenten van zowel geïnteresseerde kleine podia, als (beginnende en afgestudeerde) conservatoriumstudenten. Helaas hebben wij een tekort aan (bespeelbare) instrumenten.
Heeft u nog ergens een van de volgende instrumenten, dan doet u ons een groot plezier deze te schenken:
– vleugels, zowel historische als van latere datum (20e eeuw)
– pianofortes, zowel historische als kopieën
– tafelpiano’s
– rechtopstaande piano’s, uitsluitend historisch (vóór 1900)
– klavecimbels, zowel historische als kopieën
– klavichords, zowel historische als kopieën
– spinetten, zowel historische als kopieën
– harmoniums, uitsluitend historisch (vóór 1900)
– kabinetorgels
Andere historische instrumenten, zoals harp, cimbaal, pianola enz.
Het museum is een ‘culturele ANBI’ en u kunt daarom op basis van de Geefwet gebruikmaken van zogenoemde “turbo-aftrek” voor de inkomstenbelasting, of, voor bedrijven, de vennootschapsbelasting.
Wilt u een instrument aan ons museum nalaten, dan juichen wij dat toe. Ook voor uw erfgenamen is dat wellicht aantrekkelijk om de successiebelasting te verminderen.
Geef uw oude instrument een nieuw leven!
Voor meer informatie neemt u contact met ons op: info@geelvinck.nl
Vanzelfsprekend zijn ook alle financiële bijdragen welkom: word Vriend van het museum.
Heeft u een ander instrument, dat u niet meer gebruikt, geef het dan aan het instrumentendepot van Leerorkest !