Prinses Sophie’s Tafelpiano: Ad van Sleuwen – tafelpiano & Reina Waagenaar – spreekstem

17 augustus 2018 | 20.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen

Ad van Sleuwen – fortepiano & Reina Waagenaar – spreekstem

Instrument: tafelpiano, de Ruijter, Breda, 1833

De tafelpiano van Prinses Sophie

In 1833 kreeg Willem II, toen nog kroonprins, een tafelpiano voor zijn dochter Sophie. De bouwer was de piepjonge Petrus de Ruijter (23) in Breda, die het jaar ervoor de eerste en enige pianofabriek in Zuid Nederland had opgericht. Zijn verering voor Willem II kwam tot uiting in de rijkelijk versierde klankkast, ingelegd met koper en parelmoer, met een rokende granaat, kanonslopen en kogels. Willem II was opperbevelhebber van het Corps Grenadiers, die als symbool een rokende granaat hadden.

Willem II en zijn kinderen verbleven in die jaren in Tilburg en het was daar dat de negen jarige Sophie in juni 1833 aan haar moeder Anna Paulowna schreef dat zij van haar vader een piano uit Breda had gekregen en dat ze iedere dag oefende. Sophie’s muzikale belangstelling is gebleven – als zij later getrouwd is met de groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach, krijgt zij les van Franz Liszt.

De tafelpiano is 185 jaar onopgemerkt in Tilburg gebleven, waarvan 45 jaar in particulier bezit, totdat Louise van Hasselt de herkomst ontdekte. Nu is de tafelpiano in bezit van het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen.

Het programma wat Ad van Sleuwen heeft samengesteld, bestaat uit werken uit de tijd van Willem II, o.a. De slag bij Waterloo van J.W.Wilms

Bekijk concertprogramma >Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website