Chie Hirai & Izhar Elias: Fortepiano and Guitar – A fashionable early 19th century instrumentation

17 augustus 2018 | 20.15 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam

Chie Hirai speelt op een Weens-mechaniek fortepiano gebouwd door Johann Zahler omstreeks 1805. Izhar Elias speelt op een gitaar van de hand van C. Guadagnini uit 1812. Zij vertolken werken van Rossini, Diabelli, Giuliani, Beethoven en Mertz.

Gitaar en pianoforte

De combinatie van gitaar en piano – tenzij het versterkte of elektronische gitaren betreft – is in de huidige tijd niet meer voor de hand liggend, omdat de moderne concertvleugel aanzienlijk meer geluidsvolume heeft dan een klassieke gitaar. In het begin van de 19e eeuw, lag die verhouding heel anders: de fortepiano produceert een veel beter bij de gitaar passende geluid. Bovendien zijn bij de fortepiano de tonen duidelijk te onderscheiden, in tegenstelling tot de moderne piano, maar wel geheel in overeenstemming met de klassieke gitaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in deze periode de combinatie fortepiano en gitaar in zwang was. Chie Hirai en Izhar Elias laten deze muziek herleven op originele historische piano’s uit die tijd.

Zahler fortepiano c. 1805

De fortepiano gebouwd door Johann Zahler in Brünn, Moravië (toen onderdeel van het Habsburgse Keizerrijk, het huidige Brno in de Tsjechië) omstreeks 1805 is een instrument dat typerend is voor het Weens mechaniek van rond 1800. Deze fortepiano is volledig gerestaureerd door Gijs Wilderom (Amsterdam) en veel gevraagd voor concertuitvoeringen en -opnames (o.a. Festival Oude Muziek Utrecht, Rijksmuseum enz.). Het instrument leent zich bijzonder voor werken zoals Beethovens Variaties op een thema van Mozart uit Die Zauberflöte geschreven in 1801 en kort daarna gearrangeerd voor gitaar en piano.

Chie Hirai

De Japanse pianiste Chie Hirai specialiseerde zich op pianoforte onder leiding van Stanley Hoogland. Zij heeft verschillende prijzen gewonnen en is te horen geweest in een groot aantal festivals, waaronder het Festival Oude Muziek in Utrecht en het Musica Antiqua Festival in Brugge.

Izhar Elias

De Amsterdamse klassieke gitarist Izhar Elias is gespecialiseerd op de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk voor de barok en de vroege 19e eeuw. Hij is gespecialiseerd in het spelen op historische gitaren. Naast kamermuziek, legt hij zich ook toe op eigentijdse muziek in combinatie met multimedia. Als solist werkt Elias samen met orkesten zoals het Combattimento Consort, Residentie Orkest, Het Gelders Orkest enz. Hij is veel gevraagd op muziekpodia door heel Europa.

 

Bekijk concertprogramma >Locatie

Museum het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Lees verder
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam


Bezoek website