Dalyn Cook: ‘In Clavichord Spheres’: C.P.E. Bach, G. Benda, C.G. Neefe, W.A. Mozart & F.J. Haydn.

12 augustus 2018 | 12.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen

Dalyn Cook – gespecialiseerd in klavichord en vroege fortepiano – speelt C.P.E. Bach, Mozart, Haydn en tijdgenoten op een klavichord gebouwd in het eerste kwart van de 19e eeuw door J.C. Meerbach en op een fortepiano door Matthäus Heilmann gebouwd tussen 1780 en 1790.

Klavichord door J.C. Meerbach c. 1810

J.C. Meerbach (of Merbach) werkte als hofleverancier in Gotha (Thüringen), destijds deel van het Hertogdom Saxen – Gotha – Altenburg. Tot in 2017 heeft het instrument deel uit gemaakt van de befaamde Colt Collection in Engeland. Charles F. Colt heeft dit instrument in de jaren ’70 geheel laten restaureren. Helaas is het na zijn dood in 1985 in ongebruik geraakt en was het daardoor niet meer bespeelbaar. Nadat wij dit historisch belangrijke instrument – er zijn slechts een handvol bewaard gebleven – vorig jaar hadden verworven, is het inmiddels opnieuw gerestaureerd en speelbaar gemaakt door Sander Ruys. Dit recital is de eerste keer, dat het instrument weer bespeeld wordt.

Wilt u er meer over weten ? In ons symposium op 14 augustus spreekt de expert Peter Bavington (GB) samen met Sander Ruys over de instrumenten van Meerbach. Die avonds wordt het instrument opnieuw bespeeld, dan door Peter Sykes.

De door de internationaal faamde, Ierse kunstenaar Hector McDonnell beschilderde klep vormt een apart en intrigerend verhaal. Kom naar het recital van Dalyn Cook en ontdek het mysterie …

Last minute aanpassing: Helaas is door een gesprongen snaar en complicaties met enkele stempennen het nog niet mogelijk het Meerbach klavichord – dat zeer recent volledig gerestaureerd is – te bespelen. Er wordt hard aan gewerkt om deze “grande dame” aanstaande dinsdag wel bespeelbaar te hebben. Het Meerbach klavichord is wel te bekijken in de stijlkamers van het museum. Het concert van vandaag wordt volledig uitgevoerd op de Heilmann fortepiano, hetgeen niet minder bijzonder is.

Heilmann fortepiano c. 1785

De door Matthäus Heilmann (1744-1817) een kwart eeuw eerder in Mainz gebouwde fortepiano is evenzeer zeldzaam, als het klavichord van J.C. Meerbach: slechts vier hebben de tand des tijds doorstaan. Ook dit instrument komt uit de Colt Collectie. Heilmann was een generatie ouder dan Meerbach, maar het is heel wel mogelijk, dat zij elkaar gekend hebben. Beiden verkregen het predicaat hofleverancier van hun locale keurvorsten.

Dalyn Cook

Dalyn Cook behaalde haar masters aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en specialiseerde zich onder Menno van Delft op klavichord. Inmiddels behaalde zij diverse prijzen voor het bespelen van dit instrument. Zij speelde op diverse festivals door heel Europa, waaronder het Festival Oude Muziek en ons festival.

Voor een uitgebreide uitleg over het programma in het Engels door Dalyn Cook, klik op “Concertprogramma” en scrol naar beneden. Daaronder vindt u nog haar biografie.

 

Fringe Concert

De Fringe Concerten zijn bedoeld om beginnende professionele fortepianisten – finalisten van ons Geelvinck Fortepiano Concours – podiumervaring met historische piano’s op te laten doen. De fringe concerten zijn gratis bij een bezoek aan ons museum. U betaald dus alleen uw museumentree en dat is met een Museumkaart slechts € 1,= (dat is de toeslag voor onze nieuwe expositie in de Beethovenzaal). Gedurende het festival betalen jongeren t/m 27 jaar ook slechts € 1,=. Wij hopen dat, als het spel van Dalyn u heeft bevallen, u na afloop uw waardering wilt laten blijken door iets achter te laten in de geopende vioolkist. Zij zal dit zeer appreciëren!

Sandwichlunch

Graag attenderen wij u op de mogelijkheid om dit recital te combineren met een sandwichlunch in de chinoiserie-theesalon van het museum. U moet zich daarvoor wel van tevoren opgeven (voor on-line tickets, zie hiernaast). Voor de lunch wordt u geserveerd een half uur vóór aanvang van het concert, dus vanaf 11.30 uur.

 

Bekijk concertprogramma >Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website