Pianola Evening: Cinema Pianola

26 oktober 2017 | 20.15 uur | Pianola Museum, Amsterdam
Musicus/ensemble: Pianola Evening: Cinema Pianola 

Deze voorstelling geeft een beeld van twee grote uitvindingen uit 1895, die verrassend veel overeenkomsten blijken te hebben in hun ontwikkeling; de stomme film en de pianola. Ludieke beelden uit het eerste begin van de cinema worden begeleid met muziekrollen uit diezelfde periode, de sfeer van Amsterdam in 1910 wordt versterkt door rollen uit de Hollandia Fabriek.
U hoort (en ziet) live beroemde klavierleeuwen van meer dan 100 jaar geleden en ziet hoogtepunten uit de zwijgende film met originele filmmuziek uit de jaren 20, en die muziek klinkt echt veel heftiger en moderner dan u denkt.
Kort geleden is de collectie van het Geelvinck Pianola Museum uitgebreid met een aantal bijzondere muziekrollen, waaronder een concert etude van Alkan, ‘Die Eisenbahn Etude’ (Railroad) geschreven in 1844 en geïnspireerd op een door denderende stoomtrein. Bij deze virtuoze muziek ziet u beelden van een geniale stoomtreinachtervolging uit ‘The General’ van Buster Keaton.
Ander muzikaal hoogtepunt is de filmmuziek van de verloren gegane film ‘Tour au Large’ van Jean Grémillon uit 1926 over vissers in Bretagne, avantgardistische muziek die nu het zware werk van de bemanning van een windjammer zal inkleuren, ‘Die Letzte Segelschiffe’ (Heinrich Hauser 1930).

Pianola: pianolist en conservator Kasper Janse
Samenstelling en presentatie: filmconcertpianist Yvo Verschoor  (http://www.yvoverschoor.nl/index.html)

Reserveren aanbevolen. Boek uw kaartjes alvast via het formulier op deze pagina, stuur een e-mail naar info@pianola.nl of bel 020 – 627 96 24Locatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam