Michael Tsalka: ‘The Square Piano and the first Romantics’ – Inauguratie recital op de Kursch tafelpiano

15 oktober 2016 | 14.30 uur | Buitenplaats Akerendam, Beverwijk

Michael Tsalka, artisitiek leider van ons festival en dit jaar ook van het pianofestival in Shanghai, speelt het eerste kamerconcert op de Kursch tafelpiano, na de uitgebreide restauratie.

Michael geeft tevens een korte inleiding over de composities en het thema van dit recital:

„The Square Piano and the first Romantics“.
Works by Ludwig van Beethoven, his student, Ferdinand Ries, and the composers who most influenced them, W. A. Mozart, F. Mendelssohn and Luigi Cherubini

 

PROGRAM

Ferdinand Ries (1784-1838)
Variations in C major on a Favorite Scotch Air “The Old Highland Laddie”, Op. 105, No. 2

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Variations in F major on “Salve tu Domine”, Chorus from G. Paisiello’s opera “I filosofi immaginari“, K. 398

Ludwig van Beethoven (1775-1827)
Piano sonata No. 14 in C-sharp minor, Quasi una fantasia, Op. 27 “Mondscheinsonate”
– Adagio sostenuto
– Allegretto
– Presto agitato

Pauze

Luigi Cherubini (1760-1842)
Fantasy in C Major, for fortepiano or organ

Felix Mendelssohn (1809-1847)
Prelude in E Minor, Op. 35, No. 1

Ferdinand Ries (1784-1838)
Fantasy in A-flat major on Friedrich Schiller’s Poem “Resignation”, Op. 109

Ludwig van Beethoven (1775-1827)
Rondo in G major, alla ingharese quasi un capriccio, Op. 129
a.k.a “Rage over a Lost Penny

 

Dit recital vervangt het eerder aangekondigde programma „Es war ein König in Thule“, Berlijnse liederen door de sopraan Bettina Pahn en fortepianiste Tini Mathot, dat onverwachts wegens ziekte helaas geen doorgang kon vinden.

 

Kursch tafelpiano
Dit is het eerste concert op de tafelpiano van de Berlijnse pianobouwer Kursch (Berlijn, eerste kwart 19e eeuw, klavieromvang EE – f4, Sweelinck Collectie), na recente restauratie door Gijs Wilderom.

Karl David Kursch (Litauwen 1779 – Berlijn 1849) ging in de leer bij een Berlijnse gitaarbouwer, J.G. Thielemann, in 1805 en stichtte het jaar daarop, als meester meubelmaker, zijn eigen firma, waar hij met zijn leerling en latere schoonzoon Carl Wilhelm Schulz (vanaf 1840 onder de firmanaam Kursch & Schulz) o.a. tafelpiano’s ging maken, waarvan nog diverse exemplaren in Europese Collecties te vinden zijn, zo ook in de Sweelinck Collectie.

De restauratie is mogelijk gemaakt met een aanzienlijke bijdrage door het Fonds Sluyterman van Loo. Het instrument zal in op de prachtige beletage Huis Akerendam als bruikleen een passende plaats krijgen en het ligt in de bedoeling dat Museum Geelvinck in de toekomst jaarlijks enkele recitals op deze bijzondere tafelpiano zal gaan programmeren.

 

Huis Akerendam
Er ligt ook een historische relatie tussen Huis Akerendam en de familie Geelvinck, waaraan ons museum zijn naam dankt. Het duingebied van Kennemerland en plaatsen als Beverwijk en Velsen waren geliefde oorden voor de Amsterdamse patriciërs om er buitenplaatsen aan te leggen, waar het gezin dan in de zomer verbleef. in de 18de eeuw was Akerendam een van de buitenplaatsen van de familie Geelvinck.

Gesticht door Jan Bicker i (was eigenaar tussen 1637 en 1648), was het in 1697 in handen van Joan Geelvinck, broer van Albert Geelvinck, de bouwheer van het Geelvinck Hinlopen Huis. In 1742 kocht Nicolaas Geelvinck de buitenplaats van zijn zuster Anna Elizabeth, getrouwd met Jan Lucas Pels.  In de tijd dat Anna Elizabeth er verbleef, heeft zij het befaamde Müllerorgel geschonken aan de Grote Kerk in Beverwijk. Medio 19de eeuw komt het huis met terreinen eromheen in bezit van de familie Sluyterman van Loo.

Voorafgaand aan en na afloop van het concert kunt u de prachtige 2,5 hectare grote tuin bekijken.

 

Breng de Mesenliches Fortepiano weer tot leven!

Kijk op www.voordekunst.nl/fortepiano hoe u kunt meehelpen deze zeldzame historische piano weer bespeelbaar te maken, zodat u straks ook kunt genieten van de prachtige klanken van deze Mesenliches Fortegrand uit 1820!



Locatie

Buitenplaats Akerendam

Bereikbaarheid
Openbaar vervoer
Akerendam ligt recht tegenover Station Beverwijk (nog geen vijf minuten lopen)
Auto.
Vanuit Amsterdam slechts 30 km. Parkeren kan op Stationsplein/ Halvemaan en achter Bioscoop Cineworld.


Lees verder
Velserweg 20
1942 LD Beverwijk