Fortepiano en Klavecimbel op Kasteel Heeswijk met Bach

19 oktober 2014 | 20.00 uur | Kasteel Heeswijk, Heeswijk Dinther
Onderdeel van het Geelvinck Fortepiano Festival

Kasteel Heeswijk zondagavond 19 oktober, 20.00 uur: exclusief liefhebbersconcert in de Portrettensalon en de aangrenzende Ridderzaal, de mooiste ruimtes in dit kasteelmuseum

 Op de Broadwoodvleugel (1838/1840) Bruikleen Sweelinck Collectie, Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam http://sweelinckcollectie.nl en het kasteelklavecimbel (Carel Teerink 1998)

 

Kasteelconcert

Op 19 oktober opent Kasteel Heeswijk de poorten voor een recital op fortepiano en klavecimbel door de internationaal vermaarde fortepianist Michael Tsalka. Als artistiek leider van het Geelvinck Fortepiano Festival 2014 in en rond Amsterdam, is Michael Tsalka bijzonder verheugd Kasteel Heeswijk te kunnen betrekken bij dit festival. Dat doet hij met een concert in de Wapenzaal op zondag 19 oktober, om 20.00 uur, met Bach’s Goldbergvariaties BWV 988, op klavecimbel en fortepiano.

 

Kasteel Heeswijk

De geschiedenis van het meer dan 900 jaar oude Kasteel Heeswijk gaat terug tot voor 1150. Het komt in 1629 in handen van Prins Frederik Hendrik; in 1672 neemt Lodewijk XVI er zijn intrek, waar het verdrag van Heeswijk wordt gesloten. Na wisselende bewoning, wordt in 1843 Andreas Baron van de Bogaerde van Terbrugge de nieuwe kasteelheer. en bouwt het uit tot het Musée de Bogaerde. Diens erfgenaam Jonker Alberic bepaalt dat het kasteel met uitgebreide kunstschatten 70 jaar niet bewoond mag worden, tot december 1963.

In september 1944 luidde tijdens de Operatie Market Garden de landing van Amerikaanse parachutisten van de 101-ste Airbornedivisie rond het kasteel de bevrijding van Zuid-Nederland in. Na de dood van de laatste telg van Bogaerde, richt zijn weduwe, Baronesse Albertina van Heeckeren van Kell, de Stichting Kasteel Heeswijk op om het voor de toekomst te bewaren. Na een langdurige restauratie, is Kasteel Heeswijk nu een publiekstoegankelijk gebouw, waar o.a. regelmatig kasteelconcerten plaats vinden, zoals ook op 19 oktober.

 

Arrangement:

Er zijn combinaties mogelijk van het concert 22 euro, met rondleiding op het kasteel 7 euro pp.

en/of een diner 35 euro in het restaurant van het kasteel:

1 = alleen concert (20.00 uur) = 22 euro

2 = rondleiding 2 (19.00) + concert (20.00 uur)  = 28 euro

3 = diner (18.00) + concert (20.00 uur) = 55 euro

4 = rondleiding 1 (17.00) + diner (18.00) + concert (20.00 uur) = 60 euro

 

Concertdiner in kelderrestaurant:

menu:

Anti pasti van streekproducten: Vorstenbosche ham ,Kasteel bierham , Harde Geitenkaas van de Bleeken, Italiaanse kaas van de Petrushoeve en gerookte meerval. Dit alles word geserveerd met huisgemaakt chutneys , piccalilly , desembrood en truffel crème

Hoofdgerecht: Boerenlandkipfilet gevuld met mozzarella en spinazie op een risotto van diverse paddenstoelen, geserveerd met jus van geroosterde sherrytomaatjes met gepofte knoflook

Dessert: Parfait van framboos met witte chocolade mousse

 

Adres:

Kasteel Heeswijk: Kasteel 4, 5473 VA Heeswijk-Dinther

Kasteel Heeswijk

Nieuw: www.KasteelHeeswijkTV.nl

 

Meer over Kasteel Heeswijk:

De ruime Portrettensalon (de voormalige Salon) kenmerkt zich o.a. door de parketvloer met het forse tapijt daaroverheen, de intieme belichting, de marmeren schouw en het klavecimbel, maar wordt vooral gedomineerd door het indrukwekkende aantal familieportretten op verschillend formaat aan de vier wanden. De Portrettenzaal ligt in de middeleeuwse noordvleugel van het kasteel. Baron André van den Bogaerde van Terbrugge (1787-1855) liet de gang langs deze zaal bij de ruimte trekken en een dubbele deur aanbrengen tussen de groene zaal (nu: Ridderzaal) en de schilderijenzaal (nu: Portrettenzaal). Beide ruimtes richtte hij in met kostbaar meubilair en kunstnijverheid. Ook de schouw is waarschijnlijk door hem geplaatst. In de schilderijenzaal hingen werken van beroemde 17e- en 19e-eeuwse meesters, zoals Jan Steen, Van Mierevelt, Koekkoek en Van Schelfhout.

Kasteel Heeswijk onderscheidt zich van de meeste Nederlandse kastelen in enkele opzichten: de kunstvoorwerpen uit vele eeuwen een essentieel onderdeel van de inboedel, en de inrichting ademt de sfeer van de bewoning in de 19e eeuw. Toendertijd bezat de baron ook vele muziekinstrumenten die gebruikt werden.

Hieruit volgt de basisfilosofie van Kasteel Heeswijk als Museum: nergens hangen verklarende bordjes of informatie, de bezoekers lopen rond en voelen de sfeer van de bewoners. Informatie krijgt men tijdens de rondleidingen te horen van de zeer goed ingevoerde gidsen. En op Open dagen zijn er gastheren en –dames aanwezig die op verzoek informatie geven.

En in die basisfilosofie is het passend, dat er met name op Open Dagen in diverse ruimtes van het Kasteelmuseum passende achtergrondmuziek klinkt.

Daarbij worden de eigen instrumenten van het kasteel gebruikt: een monumentaal klavecimbel, een muselaar (virginaal), een pianoforte (vroege piano uit 1840), en een moderne vleugel.

 Locatie