Frédéric Chopin & George Sand: ‘On Vous adore à Nohant’

16 oktober 2016 | 16.00 uur | Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther
Musicus/ensemble: Tae-Young Kim – fortepiano 

‘On vous adore à Nohant’ – muziek-theatervoorstelling over Frédéric Chopin, George Sand en Eugène Delacroix,
geschreven en geregisseerd door Jaap Dijkhuis.

Let op: “eerste rang” is uitverkocht. U kunt geen tickets met “eerste rang” meer verkrijgen.
Overige zitplaatsen zijn nog beschikbaar. Wees er snel bij.

uitvoerenden:
Tae-Young Kim – fortepiano vleugel Broadwood 1840
Jaap Dijkhuis – Frédéric Chopin, acteur
Feia Hulsbergen – George Sand, actrice
Ed J. L. Latulette – Eugène Delacroix, acteur

De voorstelling vindt plaats onder auspicien van de Chopin Stichting Nederland en ter herinnering aan het overlijden van Frédéric Chopin op 17 oktober 1849.

 

‘On vous adore à Nohant’

‘On vous adore à Nohant’ (Wij adoreren u op Nohant), is een muziek-theatervoorstelling waarin de schilder Eugène Delacroix zich emotionele momenten herinnert uit de gecompliceerde relatie tussen zijn gewaardeerde vriend: de Poolse componist Frédéric Chopin en de Franse schrijfster George Sand. Emoties die veelal aanleiding zijn geweest tot schitterende composities.

Een aantal werken worden vertolkt op een authentieke Broadwood pianoforte vleugel uit 1840 (een soortgelijke vleugel werd door Chopin bespeeld tijdens zijn verblijf in Engeland en Schotland in 1848) door de Zuid-Koreaanse fortepianiste Tae-Young Kim, afgewisseld met geacteerde scènes tussen Chopin, George Sand en Delacroix door Jaap Dijkhuis, Feia Hulsbergen en Ed J. L. Latulette.

Tijdens een muzikale soirée in één van de Parijse salons in de jaren ’30 van de 19e eeuw raakt George Sand verliefd op Frédéric Chopin en schrijft hem vervolgens een briefje met de woorden: “On vous adore” (Wij adoreren u).

Vanaf 1839 tot 1847 brengt Frédéric Chopin de zomers door met George Sand en haar kinderen Maurice en Solange, op haar landgoed Nohant in Frankrijk, om in 1839 te herstellen van een vermoeiende reis naar Mallorca en later van de drukke winters in Parijs.

In een sfeer van idyllische rust, vreugde, irritaties, verveling, ziekte, eenzaamheid en verdriet schrijft Chopin de beste composities uit zijn gehele oeuvre voor zijn favoriete Pleyel fortepiano’s.

Na de breuk tussen Chopin en Sand in 1847 tot zijn vroege dood op 17 oktober 1849 lukte het Chopin niet meer om nog veel te componeren.

 

Programma:

Wals in A mineur opus posthume

Fantasy-Impromptu in Cis mineur opus 66 nr. 4

Prelude nr. 4 in E mineur opus 28

Berceuse in Des majeur opus 57

Nocturne in C mineur opus posthume

————       Pauze       ————

Barcarole in Fis majeur opus 60

Prelude nr. 7 in A majeur opus 28

Nocturne in Cis mineur opus posthume

Mazurka in F mineur opus 68 nr. 4

 

Dit concert vindt plaats onder de auspiciën van de Chopin Stichting Nederland, welke partner is in de International Federation of Chopin Societies en gesteund wordt door de Poolse Ambassade in Den Haag.

 

Breng de Mesenliches Fortepiano weer tot leven!

Kijk op www.voordekunst.nl/fortepiano hoe u kunt meehelpen deze zeldzame historische piano weer bespeelbaar te maken, zodat u straks ook kunt genieten van de prachtige klanken van deze Mesenliches Fortegrand uit 1820!

 

 Locatie

Kasteel Heeswijk

Het monumentale Kasteel Heeswijk is het mooiste kasteel van Brabant en ligt in een prachtige, bosrijke omgeving. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Het kasteel staat nu open voor publiek dat op allerlei wijzen van dit erfgoed kan genieten. Cultureel, feestelijk, ingetogen en zakelijk. Incidenteel worden er concerten gegeven in de Wapenzaal, waar een hedendaagse vleugel staat.

Kasteel 4
5473 VA Heeswijk-Dinther
0413 292024

Bezoek website