Michael Tsalka: ‘Goldberg Variaties’ van Johann Sebastian Bach

13 oktober 2017 | 20.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen

Openingsrecital van het Geelvinck Fortepiano Festival 2017 in Zutphen met Bach’s meesterlijke Goldberg Variaties, op verschillende fortepiano’s.

UITVERKOCHT – UITVERKOCHT – UITVERKOCHT

Michael Tsalka is een meester in zijn licht en kleurrijk sprankelend spel. Tijdens dit concert speelt hij de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach (1685–1750). De Goldbergvariaties BWV 988 bestaan uit een instrumentale aria gevolgd door dertig ‘veranderingen’ zoals het titelblad van de oorspronkelijke uitgave aangeeft, waarna de aria wordt herhaald. Bach schreef het werk destijds voor klavecimbel al voert men het ook veel uit op piano.

Michael Tsalka is voor veel bezoekers geen onbekende. Hij werd in Israël geboren en studeerde daar aan de Universiteit van Tel-Aviv waar hij een bachelor behaalde. Daarna studeerde hij in Duitsland en Italië. Hij woonde enige tijd Philadelphia en studeerde fortepiano en kamermuziek aan de Temple University, terwijl hij verder moderne piano en piano voor duo studeerde. Daarnaast studeerde hij harpsichord en clavichord.

Tsalka is een veelzijdig musicus die optreedt als solist in kamerconcerten in en buiten Europa. Hij speelt naast piano ook harpsichord, fortepiano, clavichord, tafelpiano en positief (kamerorgel). Michael Tsalka heeft opgetreden in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Latijns-Amerika. Hij won diverse prijzen bij muziekfestivals; verder is hij docent, geeft studie-recitals en master classes. Daarnaast heeft hij een aantal cd´s opgenomen, die een must zijn voor de liefhebber van authentiek uitgevoerde muziek.

Instrumenten:
Zumpe tafelpiano (1769)
Heilmann fortepiano (1790)
Böhm fortepiano (1820)

 

Bekijk concertprogramma >Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website