Rembrandt Frerichs & Trio met Klaartje van Veldhoven: The Contemporary Fortepiano “Normal gets you nowhere”

23 oktober 2017 | 20.15 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam

Klassieke muziek uit z’n comfortzone

Het Rembrandt Frerichs Trio verenigt klassieke muziekstijlen met hedendaagse en niet-westerse melodieën en ritmes op fortepiano, slagwek en contrabas. Het trio speelt deze avond samen met sopraan Klaartje van Veldhoven.

Rembrandt Frerichs speelt deze avond op een origineel historisch instrument: fortepiano, gebouwd door Johann Zahler (Weens mechaniek) in Brünn/Brno (Moravië), ca. 1805 (bruikleen Gijs Wilderom).

 

Rembrandt Frerichs Trio & de fortepiano
Het Rembrandt Frerichs trio bestaat uit Boy Edgar-prijswinnaar Tony Overwater op contrabas, drummer Vinsent Planjer en pianist Rembrandt Frerichs. Het trio wordt graag gezien op concertpodia en festivals voor geïmproviseerde jazz, maar is ook altijd verbonden geweest met klassieke muziek. Daarnaast halen de musici inspiratie uit muziek uit het Midden-Oosten. In hun werk met de fortepiano komen al deze invloeden samen. Het trio haalt instrumenten, composities, stijlelementen en speelplekken uit de originele context, om ze vervolgens in een andere context een nieuwe betekenis te geven.

Op het podium gaat het trio voortdurend uit de comfortzone. Wanneer je een proces ingaat waarbij klassieke musici improviseren en zélf dingen maken, en de impro-musici aan de slag gaan met goede ideeën die een paar honderd jaar geleden al door iemand anders verzonnen zijn, krijg je een uniek en spannend concert. Hierbij moeten de musici constant uiterst alert zijn, wat voor het publiek een interessante spanning creëert.

 

Uitvoerenden:
Klaartje van Veldhoven, sopraan
– Maria Paula Majoor, viool
Rembrandt Frerichs, fortepiano (Zahler, ca. 1805)
– Benjamin Glorieux, barokcello
Tony Overwater, violone
Vinsent Planjer, whisper kit
– Soren Leupold, theorbe

Bekijk concertprogramma >Locatie

Museum het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Lees verder
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam


Bezoek website