Schubertiade – een 19de eeuwse Weense Salon op Kasteel Hackfort ‘en costume’

10 augustus 2019 | 11.00 uur & 14.30 uur | Kasteel Hackfort, Vorden

Stap in de wereld van Schubert. Luister met Schubert naar zijn muziek. Ontmoet zijn vrienden tijdens een Schubertiade in een van de Weense salons in 1826.  Muziektheatergezelschap De Schubertianen speelt een Schubertiade na, geïnspireerd op een avond uit het leven van Schubert. Vier de Housewarming 1826 mee!

Schubertiade op Kasteel Hackfort

De grote zaal van Kasteel Hackfort vormt de perfecte ambiance om terug te dromen naar de tijd van de muzikale salons in het bruisende Wenen van het begin van de 19de eeuw. Franz Schubert was  in die tijd in Wenen een gevierd componist, zijn ‘Schubertiades’ waren ’the place to be’ voor muziekminnend Wenen. Vooral de ontvangsten in de salon van Prinses Karoline Eszterházy, bij wie Schubert ook wel optrad, waren geliefd.

We bevinden ons in de salon van Franz von Schober, een Weense edelman en vriend van Schubert. Er werd gemusiceerd en gezongen, gedronken en gedanst. De laatste nieuwtjes gingen over tafel en de nieuwste modetrends werden besproken en bekeken.
We wachten op de beroemde componist …..

De Housewarming 1826 en 2019

Het is 1826. De geniale maar nog weinig beroemde componist Franz Schubert kan de kosten voor zijn comfortabele appartement in het centrum van Wenen niet meer opbrengen. Noodgedwongen betrekt hij een kamer in het huis van zijn boezemvriend Franz von Schober. Voor die gelegenheid organiseert Schober met de andere vrienden, de Schubertianen, een housewarming voor hun grote vriend.

Door zowel het acteer- als musiceerspel van De Schubertianen, geregisseerd door Saskia Bonarius, leert het publiek de man Franz Schubert kennen. Mooie parallel: ook voor Kasteel Hackfort – na een grootscheepse renovatie door Natuurmonumenten nèt weer geopend op 10 juni j.l. –  is 10 augustus 2019 een housewarming!

Schubertiade met Dansworkshop òf Tuinwandeling

De Schubertiade op Kasteel Hackfort kent een ochtendronde: aanvang 11.30 uur (11 uur deur open, einde 14 uur) of
een middagronde: aanvang 14.30 uur (deur open 14.00 uur en einde 17.00 uur).

U hoort niet alleen Schuberts muziek, u ziet ook hoe gedanst werd in het Wenen van Schuberts tijd. Als u zich hiervoor snel aanmeldt kunt u bij een dansdemonstratie ‘en costume’ zijn en u kunt ook zelf deelnemen aan deze dansworkshop met dansmeester Frank Perenboom. Laat u inspireren en kom zelf ‘en costume’! Aansluitend begint u – goed voorbereid – aan de Schubertiade zelf.

Of u neemt een kijkje in het net gerestaureerde kasteel en maakt een wandeling door tuin en park met een van de boswachters van Natuur Monumenten, waarvan Kasteel Hackfort onderdeel uitmaakt. Zij vertellen over de geschiedenis van Kasteel Hackfort. Tijdens de Schubertiade wordt ook ‘en costume’ gedanst, dus u mist niets, als u de dansworkshop overslaat en voor de wandeling kiest.

Bij het bestellen van tickets, geeft u aan of u aan de ochtend of de middagronde deelneemt en uw voorkeur of u meedoet aan de dansworkshop (beperkt aantal deelnemers), dan wel aan de wandeling met gids door kasteel, tuin en park.

Stap terug in de tijd: als u zelf ook in kleding van de tijd van de 19e eeuw komt, de tijd van Schubert, Chopin, Jane Austen enz. wilt komen, dan juichen wij dat toe!

Luncharrangement in de Keuken van Hackfort met Proeverij

Het jonge team van De Keuken van Hackfort staat klaar om een lunch te bereiden, bestaande uit een Proeverij van kleine gerechtjes, passend bij het seizoen en met zoveel mogelijk producten uit eigen tuin, inclusief koffie/thee/fris. Hiervoor kunt u hiernaast reserveren en betalen. (Wijn/bier rekent u ter plekke af)
Of u neemt, helemaal in stijl, zelf een picnicmand mee en geniet ervan op het groene gras van Hackfort.

Uitvoerenden

DE SCHUBERTIANEN & de house warming
Concept: Tobias Borsboom

Tobias Borsboom – pianist  (rol van Joseph von Spaun)
Lidy Blijdorp – cello  (rol van Moritz von Schwind)
Yukiko Hasegawa – piano (rol van Karoline Esterhazý)
Pieter van Loenen – viool (rol van Johann Mayrhofer)
Marc Pantus – bas/bariton (rol van Johann Michael Vogl)
Simon Mulder – voordrachtskunstenaar, acteur (rol van Franz von Schober,)

Regie en tekst : Saskia Bonarius
Advies en kostuums: 
Marit Eisses
Historisch dansdocent: Frank Perenboom
Productie: Blom Music Management

Volg en like de Schubertianen via www.facebook.com/schubertianen

Repertoire: Franz Schubert

– Abendstern, D565
– An die Musik, D547
– Aus Heliopolis II, D. 754

– Der Zwerg, D771
– Fahrt zum Hades, D526
– Fantasie in f, D940
– Ländler, D378
– Pianotrio nr. 1, in Bes, D898
– Symfonie nr. 9, in C (“De Grote”), D944 (fragment)

Première

Deze uitvoering is de Première en vormt de kick-off van een tournee door Nederland

Parkeren:

kosteloos parkeren op de aangegeven parkeerplaats op het terrein van Kasteel Hackfort.
U loopt ca. 5 minuten en ziet het kasteel al voor u liggen.Locatie

Kasteel Hackfort

Te midden van uitgestrekte landerijen in de gemeente Vorden, ligt Kasteel Hackfort, eigendom van Natuurmonumenten. Tot het landgoed behoren een kasteel met wandelbos, koetshuis, tuinmanswoning, watermolen en vele boerderijen. De bouw van het kasteel is begonnen in 1367.

Lees verder
Baakseweg 8
7251 RH Vorden