Sopraan Channa Malkin gaat met Try-out Concert voor de Grachtenfestivalprijs 2020!! 

2 augustus 2020 | 16.45 uur | Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg, Amsterdam

Met dit try-out-concert in het kader van het Grachtenfestival / Grachtenfestivalprijs 2020 gaat de Geelvinck Salon weer van start  in de kerkzaal van het Luther Museum in Amsterdam. Op het thema ‘Moeder & Kind’ zingt Channa liederen van Modest Moessorgsky, Josef Malkin, Mieczyslaw Weinberg  en John Taverner, met Slava Poprugin op piano en Maya Fridman op cello.

Op 11 augustus dingt Channa Malkin met dit programma mee naar de Grachtenfestivalprijs 2020!

Introductie op het programma ‘Moeder & Kind’

Weinig zaken in het leven zijn zo ingrijpend als het krijgen van een kind. De slapeloze nachten, maar ook de onmetelijke liefde en oerkracht waar je als nieuwbakken ouder ineens over blijkt te bezitten. Tijdens een van die slapeloze nachten vond ik de liedcyclus ‘When I rock this child asleep’ van Mieczyslaw Weinberg, op gedichten van de Chileense dichteres Gabriela Mistral. Deze liederen verwoordden en verklankten precies mijn moedergevoel.

Het ouderschap brengt je terug naar je eigen jeugd, en is tegelijkertijd een confrontatie met je sterfelijkheid. In zijn Kinderkamer toonzet Moessorgski met veel humor de slimme, inventieve en ondeugende geest van het kind. Aan de andere kant is daar John Tavener, de 20e-eeuwse Britse componist die zich liet inspireren door de Russische dichteres Anna Akhmatova. Zij ziet de dood als een schip in een roerige zee, een kajuit die op haar wacht, en het onvermijdelijke, pijnlijke afscheid van haar moederland.

Als rode draad verweven door het programma zijn de liederen van mijn vader, Josef Malkin, die eveneens de kindertijd en de sterfelijkheid combineren. In Pis’mo schrijft een klein meisje een brief vol fouten naar haar oma. In De Waarzegster voorspelt een zigeunerin aan de jonge poëet Boris Ryzhy waaraan hij zal sterven: schuld.

Covid-19

Het Luther Museum hanteert de RIVM regels mbt Covid-19: gezien de anderhalve meter afstand, is de publiekscapaciteit beperkt tot 30 personen. De musici houden ook zich aan de afstandsregel van 2 meter.

Let op:

De plaatsruimte is beperkt tot 30 stoelen.
Boek snel uw kaartje!

Programma

Modest Moessorgski (1839-1881):

De Kinderkamer (Op. 6, 1872)

1. Met de juf
2. In de hoek
3. De Kever
4. Met de pop
5. Voor het slapengaan

 

Josef Malkin (1950):

Russische liederen (geen opusnummer)

1. Polenke (2012, tekst: V. Rjabokon) (wereldpremière)
2. Pis’mo (2007, tekst I. Selvinski)

 

Mieczyslaw Weinberg (1919 – 1996)

Jüdische Lieder (Op. 13, 1943). Op gedichten van Itzhok L. Peretz

1. Inleiding
2. Breytele
3. Wiegenlied

Rocking the child (Op. 110, 1974). Op gedichten van Gabriela Mistral

3.  Little feet, little hands
4. Rocking the cradle
6. The sad mother

 

Josef Malkin (1950) – Russische liederen (2010, geen opusnummer)

1. Wiegenlied (Akhmatova) (wereldpremière)
2. Romance (B. Ryzhy)
3. Waarzegster (Ryzhy)

 

John Tavener (1944 – 2013):

Akhmatova Songs voor sopraan en cello (1993, geen opusnummer) Op gedichten van A. Akhmatova

1. Dante
2. Pushkin and Lermontov
3. Boris Pasternak
4. Couplet
5. The Muse
6. Death



Locatie

Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg

Luther Museum in de Wittenberg De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw, waar sinds juni  2019 het Luther Museum in is gevestigd, ook bekend als de Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570.

The Geelvinck Salon has found a new home in the building, which since June 2019, houses the Luther Museum, also known as the Wittenberg. This name is a reference to the city where Luther once made his theses known. The building, which dates from 1772, is located in the Plantagebuurt between Weesperstraat and Roetersstraat on the corner where Nieuwe Kerkstraat and Nieuwe Keizersgracht meet. The address of the Luther Museum and the church hall is Nieuwe Keizersgracht 570.

Lees verder
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam