Vrouwelijke Componisten op Internationale Vrouwendag – 8 maart 2016

8 maart 2016 | 20.15 uur | Posthoornkerk,

Let op Locatie:
Voor dit concert gaan wij ‘ondergronds’, via de ACHTER-ingang van de Posthoornkerk, Haarlemmerhouttuinen 47-D sous, 1013 GM Amsterdam, naar de catacomben, onder de Posthoornkerk. Hier is tevens het depot van de Sweelinck Collectie fortepiano’s.

Let op: U betreedt de locatie via een schuinaflopende helling (wij staan klaar om u eventueel behulpzaam te zijn)

 

Meer dan Muze op 8 maart 2016:

Met ‘Meer dan Muze‘ wordt een stem, die weinig aan bod komt, tot klinken gebracht – de stem van vrouwelijke componisten: Belle van Zuylen, Fanny Hensen – Mendelssohn en Clara Schumann. Deze drie componistes hebben elk hun muzikaal stempel gedrukt op een periode in de 18de en 19de eeuw, waarin het werk van mannelijke componisten de boventoon voerde.

Fortepianiste Tullia Melandri speelt composities van Belle van Zuylen op een tafelpiano (Buntebard & Sievers 1789) en Fanny Mendelssohn op de Dohnal vleugel 1820. Opmerkelijk: Belle overleed in het jaar dat Fanny geboren werd: 1805.

Sopraan Caroline Erkelens en pianiste Nettie Krull brengen delen uit ‘Clara S.’ met een keuze uit het Lieder repertoire van pianiste en componiste Clara Schumann, die al tijdens haar leven even grote faam vergaarde als haar beroemde echtgenoot Robert Schumann. Nettie speelt op een Erard vleugel 1896, legaat Romain d’Ansembourg.

 

Programma:

Belle van Zuylen (1740 – 1805):

Sonata Op. 2 No. 2 in C Major
– Allegro
– Menuetto grazioso

Sonata Op. 3 No. 1 in C Major
– Andante
– Allegro

Sonata Op. 3 No. 2 in F Major
– Andante con moto
– Allegro assai

Sonata Op. 3 No. 3 in E flat Major
– Largo
– Allegro

Fanny Mendelssohn (1805 – 1847)

Vier lieder für das Pianoforte, Op. 6
No. 1: Andante espressivo
No. 2: Allegro vivace
No. 3 Andante cantabiile
No. 4 “Il saltarello romano”. Allegro molto

————-      pauze     ————–

Clara Schumann: een keuze uit Lieder van Clara en Robert Schumann

Robert Schumann (1810 – 1856): Arabeske
Clara Schumann (1819 – 1896): Sie liebten sich beide
Robert Schumann: Träumerei (fragment)
Clara Schumann:  O Du mein Stern
Robert Schumann:  Er der herrlichste von allen
Robert Schumann:  Du Ring an meinem Finger
Nettie Krull/Caroline Erkelens: improvisaties op thema Arabeske

 

Bovenstaand programma bestaat uit  een keuze uit de voorstelling ‘Clara S’ – Haar Ambitie, Haar Liefde, Haar Muziek’, waarmee Caroline Erkelens en Nettie Krull de bijzondere pianiste / componiste Clara Schumann tot leven brengen. Haar strenge vader, haar grote liefde Robert Schumann en haar latere liefde Johannes Brahms hebben Clara’s leven en carrière gevormd. Maar vooral haar passie voor muziek bleek de stuwende kracht om, ondanks vele tegenslagen, steeds weer te overleven.

 

Over de musici:

Tullia Melandri – fortepiano
Tullia Melandri studeerde in 1998 voor piano af aan het Conservatorium van Rovigo. Zij is in kamermuziek afgestudeerd aan de Accademia Chigiana in Siena en aan de Internationale Piano Academie in Imola onder leiding van Pier Narciso Masi. Tevens deed zij haar master in piano aan het Conservatorium van Livorno onder Daniel Rivera. Vervolgens specialiseerde zij zich in fortepiano onder leiding van Bart van Oort aan het Koninkijk Conservatorium in Den Haag. In 2002 studeerde ze af in Behoud van Cultureel Erfgoed (specialisatie Muziek) aan de Universiteit van Bologna. Tullia trad onder meer als pianiste en fortepianiste op in het Giovani in Musica Festival in Ravenna, de Accademia Bartolomeo Cristofori in Florence, het Oude Muziek Festival in Utrecht en het Bach Festival in Dordrecht. Zij won prijzen in Italië (tweede prijs in “Concorso Pianistico Nazionale Rospigliosi”, derde prijs in “Concorso Pianistico Nazionale di Vasto”, derde prijs in “Concorso di musica da camera di Arezzo” en in “Concorso musicale Dino Caravita di Fusignano”) en de tweede prijs in het Geelvinck Concours Dag van de Tafelpiano 2011 in Amsterdam. Tullia treedt regelmatig op met het programma ‘Tea with Jane’ met muziek uit de tijd van Jane Austen en met het programma ‘Café Haydn’.

Caroline Erkelens – sopraan
Klassieke gitaar, (flamenco)dans, kleinkunstacademie brachten Caroline Erkelens in de wereld van de klassieke zang. Zij behaalde haar U.M. diploma aan het Utrechts Conservatorium, en de Performance Degree aan de Universiteit van Bloomington Indiana (V.S.). Caroline reisde de wereld rond, om zich te bekwamen bij diverse grootheden zoals Virginia Zeani, Nicola Rossi Lemeni, Cristina Deutekom, Margreet Honig en Charlotte Margiono.
Zij drukte haar stempel op vele producties. Zij zong o.m. in Een Carmen van het Zuidelijk toneel; Ifigenea in Aulis van Toneelgroep Amsterdam; Zieltje van Xinix Opera. Zij is zangeres van het Schreck ensemble, Musica del Cuore, De zingende Harp en De Notenbakker, en geeft concerten met Guus Janssen. Zij maakte en zong de voorstelling ‘Isala stem van een rivier’, oa in het orgelpark te Amsterdam. Het repertoire van Caroline reikt van Monteverdi tot en met composities die vandaag de dag geschreven worden. Zij werkte samen met o.a. Guus Janssen, Matthijs Rümke, en Otto Tausk. Zij werkte met dirigenten als Jan Willem de Vriend, David Stahl, Julian Reynolds en Daan Admiraal, en regisseurs als Erik Vos, Daniel Donies, David Prins en Marcel Sijm.
Zij was te horen in allerlei muziektheater producties, o.a. Le Nozze di Figaro van Mozart (Contessa); Prima la musica poi le parole van Salieri (Donna Eleonora); Ba-ta-clan van Offenbach (Feanichton) La voix humaine van Poulenc, West Side Story van Bernstein (zowel Maria als Anita). Zij zong alle vrouwenrollen in Guus Jansens bewerking van Drei Dreimäderlhaus; en Mary Crane in Psycho van Teo Joling.
Bij Xynix Opera vertolkte zij ‘Zieltje’ in het gelijknamige werk. Haar concertrepertoire reikt van de Messiah van Haendel langs de 9de symfonie van Beethoven en Petite Messe Solennelle van Rossini naar Miroir de peine van H. Andriessen, Sheherazade van Ravel, Bachianas Brasileiras van Villa Lobos en de 14de symfonie van Shostakovich tot de electro akoestische muziek met het Schreck-ensemble waarmee zij concerten gaf in Granada en Sevilla en het Muziek gebrouw aan het IJ, Amsterdam.

Nettie Krull – piano
Voor de weg van de minste weerstand heeft de Amstelveense pianiste Nettie Krull nooit gekozen.
Op 18-jarige leeftijd vertrok zij voor haar pianostudie naar het Conservatoire International de Musique de Paris. Ze behaalde er een “Première Médaille à l’unanimité” dankzij een combinatie van techniek en ingeleefde interpretatie. Terug in Nederland, in de ban van de franse taal knoopte zij daar een studie Frans aan de Universiteit van Amsterdam aan vast. Ook deze sloot zij cum laude af. Nettie werd door haar piano- improvisatietalent en tekstkennis een gewilde begeleidster voor zangers. Zo speelt ze nu al 10 jaar samen met Brel-vertolker David Vos, voor wie ze ook een aantal gedichten op muziek zette. Bij Orkest Max Tak vond ze een plek om samen met een 10-tal andere gedreven musici pareltjes uit de wereldliteratuur om te zetten in muziektheater voor kinderen (o.a. “don Quichotte”) en speelde ze in binnen- en buitenland voor uitverkochte zalen. (o.a. op festivals in Tunesië en Wenen, alsmede solo-recitals in Paramaribo). In het theater werkte ze onder meer samen met acteur Hans Dagelet, regisseurs Genio de Groot en Marcel Sijm, acteur/muzikant Beppe Costa van Orkater, en theatermaker René Groothof.

 

Meer dan Muze, een nieuw initiatief op 8 maart 2016:

Meer dan Muze: ontdek het werk van vrouwelijke makers
Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, vindt dit jaar voor het eerst Meer dan Muze plaats. Meer dan Muze is een zeer divers kunst- en cultuurprogramma dat werk van vrouwelijke makers in de schijnwerpers zet. Vrouwen niet in de rol van model of muze, maar als choreografen, schrijvers, schilders, componisten, fotografen, DJs en producenten. Wat laten zij jou zien, horen en beleven?

Meer dan Muze is een initiatief van Mama Cash in samenwerking met meer dan twintig andere partners, zoals het Rijksmuseum, Stadsschouwburg Amsterdam, Geelvinck Salon, Paradiso, Stedelijk Museum, Frascati, Het Ketelhuis, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, North Sea Jazz Club, Bijlmer Parktheater, De Nieuwe Anita, Radion, Framer Framed, adelheid|zina, Studio/K, Foam, Joods Historisch Museum, De Uitkijk, SLAA, Theater Oostblok, Espressodate (Rotterdam), Lantaren Venster (Rotterdam), Museum Arnhem (Arnhem) en Museon (Den Haag).

Bekijk het volledige programma op www.meerdanmuze.nl.

 



Locatie