Tae-Young Kim: Schubertiade

11 augustus 2018 | 13.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Musicus/ensemble: Tae-Young Kim – fortepiano 

De Koreaanse Tae-Young Kim – finalist in het eerste Geelvinck Concours 2011 – brengt een intrigerend programma rond Franz Schubert op de Conrad Graf fortepiano (1826). Zo heeft een Schubertiade kunnen klinken in Schubert’s tijd.

Tae-Young Kim

Na haar pianostudie in Korea, specialiseerde Tae-Young Kim zich in fortepiano en de muziek van de 18e en 19e eeuw. Tae-Young Kim studeerde onder meer bij de Duitse specialist voor Schubert, Eckart Sellheim, en bij Bart van Oort. Zij behaalde haar masters bij Richard Egarr (Conservatorium van Amsterdam). In onze afgelopen festivals heeft Tae-Young Kim zich bewezen met opvallende producties, zoals onder meer een zeer succesvol (uitverkochte zaal) muziektheater rond Chopin en George Sand en een alom geprezen combinatie van werken van Chopin met traditionele Koreaanse dans en muziek. In de loop der jaren hebben wij een vruchtbare samenwerking met haar opgebouwd ten behoeve van een toekomstige relatie tussen ons museum en een startend initiatief voor een piano-museum in Zuid-Korea.

Schubert op Conrad Graf

Hoewel het onwaarschijnlijk is, dat de door geldzorgen geplaagde Franz Schubert (1797-1826) zelf een fortepiano van de hand van zijn stadsgenoot, gevierde pianobouwer Conrad Graf (1782-1851), heeft kunnen bekostigen, zullen zijn composities in zijn tijd veelvuldig op diens instrumenten ten gehore gebracht zijn. Deze Weens fortepiano uit Schuberts sterfjaar heeft precies de klankkleur, die het werk van Schubert behoeft. In 1824 was Graf benoemd tot Hofleverancier van het Keizerlijke Hof in Wenen en werden zijn vleugels zeer gevraagd, onder meer door het geluid, dat, zoals Wythe het beschrijft, “mellower and more blended” was, dan dat van zijn concurrenten. Dit sloot geheel aan bij de muziektrend van deze tijd en de hang naar het (nog) meer uitdrukking geven aan gevoelens, precies hetgeen wat ook Schubert in zijn composities tot uitdrukking wil brengen.

De Conrad Graf uit de Collectie Beunk, die Tae-Young Kim bespeeld, is één van de ongeveer zestig instrumenten van Conrad Graf, die de tand des tijds hebben doorstaan. Deze instrumenten zijn bijzonder stabiel en tot op de dag van vandaag bijzonder gevraagd.

 

Winner’s Concert

Voor dit Winner’s Concert vragen wij een bescheiden bijdrage. Deze is inclusief de toegang tot het museum. De Winner’s Concerts zijn bedoeld om beginnende professionele fortepianisten – finalisten van ons Geelvinck Fortepiano Concours – podiumervaring met historische piano’s op te laten doen. Wij hopen dat, als het spel u heeft bevallen, u na afloop uw waardering wilt laten blijken in de geopende vioolkist.

 

Sandwich-lunch

Graag attenderen wij u op de mogelijkheid om dit recital te combineren met een sandwichlunch à € 7,50  in de stijlkamers van het museum. U moet zich daarvoor wel van tevoren opgeven (voor on-line tickets, zie hiernaast).

 

Winnaarsconcert Chopin Award 2018: 18 augustus, 13.00 uur

Het Chopin recital van de finalist van het Geelvinck Fortepiano Concours 2018 ‘The Romantic Fortepiano’, Naruhiko Kawaguchi is verplaatst naar 18 augustus, 13.00 uur.

Voor meer informatie klik hier

Bekijk concertprogramma >Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website