Muziek aan het Hof van Frederik de Grote: Recital, Presentatie & Rondleiding

29 december 2019 | 11.30 uur | Buitenplaats Oud-Amelisweerd, Bunnik

Met de poppen, gekleed in papieren kostuums in 18de eeuwse stijl van Isabelle de Borchgrave in de kamers met 18de eeuwse, Chinese  wandbehangsels, wanen we ons aan het hof van Frederik de Grote op Slot Sanssouci in Potsdam. Daar werd naar hartelust gemusiceerd! Frederik was een groot muziekliefhebber en speelde zelf fluit. Johann Sebastian Bach heeft er gespeeld en zijn zoon Carl Philip Emanuel Bach was verbonden aan het Pruisische hof als hofcomponist.

Muziek aan het Hof van Frederik de Grote

Recital met Riko Fukuda en Presentatie door Jurn Buisman plus Rondleiding

Fortepianiste Riko Fukuda brengt een recital met de muziek, zoals die gespeeld is aan het  hof van Frederik de Grote van Pruisen (1712-1782): vader Johann Sebastian en twee zonen Bach: Carl Philip Emanuel Bach (de belichaming van de muzikale stroming “Sturm und Drang” van die tijd) en zijn jongere broer Johann Christian (de ‘Londense’Bach) en een mooie sonate van een nu geheel vergeten componist Christoph Nichelmann, die als klavecinist deel uitmaakte van het hof-orkest in Potsdam.

Riko Fukuda: ‘Hofmuziek in de Pruikentijd’

  • C.P.E.Bach : Sonata in A, H 186
  • Christoph Nichelmann : Sonata III in a kl.t. 
  • J.S.Bach : Ricercar a 3 uit: das Musikalisches Opfer, BWV 1079
  • C.P.E.Bach : Fantasia II, H 284
  • Johann Christian Bach : Sonata in Es

Johann Sebastian Bach heeft das Musikalisches Opfer opgedragen aan Frederik de Grote.
Hij heeft dit stuk op een thema van Frederik de Grote, ter plekke, in Paleis Sanssouci, geïmproviseerd en uitgevoerd op een Silbermann fortepiano vleugel.

Jurn Buisman: ‘Frederik de Grote: maecenas en powerplayer’

Na de pauze, belicht Jurn Buisman / Museum Geelvinck, de betekenis van Frederik de Grote voor de artistieke bloei in het Pruisen van de 18de eeuw, met bijv. zijn fabelachtige porseleinproductie. Een tijd waar schrijvers en dichters door Sturm und Drang werden aangeraakt en waar ook op muziekgebied spannende dingen gebeurden bij de overgang van Barok naar Klassiek en de vroege Romantiek. Een ander aspect van Frederik de Grote is zijn rol in het politieke machtspel in het Europa van de 18de eeuw, die tot in Nederland reikte. Natuurlijk met veel boeiende plaatjes.

Rondleiding ‘Kostuums van Papier & Dress to Impress’

Tevens is er gelegenheid een rondleiding te volgen en de twee tentoonstellingen Kostuums van Papier / Modeaffe en Dress to Impress te bezichtigen tegen een vergoeding van € 5.

Modeaffe

De Pruisische koning Frederik II, ook wel Frederik de Grote genoemd, schreef de komedie Modeaffe in 1742. Met dit toneelstuk leverde hij commentaar op de dagelijkse gang van zaken aan het hof met zijn vele vormen van étiquette. De komedie was ook bedoeld als specifieke kritiek op het doen en laten van één van Frederiks hovelingen. Een liefdesverhaal vol intriges en familiedrama.

Isabelle de Borchgrave

De Belgische kunstenaar Isabelle de Borchgrave (1946) ontwerpt jurken, accessoires en stoffen. Sinds 1994 maakt ze kostuums van papier. Haar vier grote collecties hebben de hele wereld al rondgereisd. De kostuums die nu op Oud-Amelisweerd worden getoond, zijn gemaakt in opdracht van de Stiftung Preussische Schlösser und Gärten voor een feestelijke herdenking van de 400ste geboortedag van Frederik de Grote on 2012, èn met een knipoog naar de door Frederik de Grote geschreven pastiche Modeaffe (zie de aapjes bij de poppenopstelling).
Met haar team van tien personen werkte De Borchgrave iets minder dan een jaar aan dit project. Voor de kostuums zijn drie soorten papier gebruikt. Stevig papier dat goed beschilderd kon worden, dunner plooibaar papier voor blouses en haren en vloeipapier voor sluiers en waaiers. Inspiratie voor de haardracht en kostuums komt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Onder andere portretschilderijen van de 18de-eeuwse Franse schilder Antoine Pesne (1683-1757) dienden daarbij als voorbeeld.

Dress to Impress

Dresscode: dress to impress. Dit kan voor iedereen iets anders betekenen, maar dat mensen al eeuwen deze dresscode naleven, dat is geen geheim. De nieuwe tentoonstelling van Pop-up Museum Oud Amelisweerd focust zich op de verhalen achter kostuums en kleding.

De tentoonstelling bestaat uit historische kostuums uit Utrechtse kasteelmusea tot aan hedendaagse ontwerpen. Door middel van het kostuum, foto’s en accessoires wordt het verhaal van de drager vertelt. Een hoogtepunt in de tentoonstelling is de Amsterdam Rainbow Dress. Dit is een zestien meter lange jurk waarin 75 nationale vlaggen zijn verwerkt van landen waar lhbti’ers door de wet verboden zijn. Wanneer deze groep wel rechten krijgt in een dergelijk land, wordt de vlag van het land in de jurk vervangen met een regenboogvlag.

Tip: Lunch in de Veldkeuken

een aanrader: combineer het muzikale met het culinaire plezier met een lunch in de Veldkeuken in het Koetshuis.



Locatie

Buitenplaats Oud-Amelisweerd

Oud-Amelisweerd is een buitenplaats en ridderhofstad bij Bunnik in de Nederlandse provincie Utrecht. Het maakt samen met het koetshuis en de tuin het complex Historische Buitenplaats Oud-Amelisweerd. Samen met Nieuw-Amelisweerd vormt het de landgoederen Amelisweerd. Het landhuis heeft enige tijd de Armando collectie gehuisvest. Nu toont de kring van vijf samenwerkende Utrechtse kastelen wissel-tentoonstellingen uit eigen depot.

Lees verder
Koningslaan 9
3981 HD Bunnik