Naar actuele concertagenda

Beethovens Vrouwen: Paola Volpe – piano & Liliana Bernardi – viool, in de IJsselsalon Zutphen

6 maart 2020 | 20.00 uur | IJsselsalon, Zutphen
Deel dit bericht:

Op 1 maart 2019 met een staande ovatie in het Geelvinck Muziek Museum toegejuicht, zijn Paola Volpe en Liliana Bernardi (in Italië èn in Nederland gevierd piano/viool duo) op 6 maart 2020 terug met de vrouwen rond Beethoven – in de week van 8 maart – Internationale Vrouwendag!!!

Beethoven en zijn vrouwen

Paola Volpe schrijft: “Het programma van dit jaar is volledig gewijd aan de componist uit Bonn (of toch uit Zutphen ?!) ter ere van zijn 250ste verjaardag, terwijl tegelijkertijd ook aan alle vrouwen wordt gedacht, omdat op 8 maart wereldwijd ‘Internationale Vrouwendag’ wordt gevierd.

Intrigerende vragen als aan wie heeft Beethoven composities opgedragen, wat zegt dit en welke ‘vrouwenthema’s’ inspireerden hem om te verwerken in zijn composities?
Het programma bevat onder andere variaties op het thema ‘Als je met me wilt dansen’ uit Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart. Figaro zong dit voor zijn geliefde Suzanne voor hun huwelijksnacht. De variaties van Beethoven zijn geschreven en opgedragen aan Eleonore Breuning, een dierbare vriendin van de componist.
Het Rondò in G majeur heeft Beethoven gecomponeerd en opgedragen aan een vrouw, gravin Henriette von Lichnowsky.

Zo heeft elke compositie die gespeeld wordt wel iets met vrouwen uit Beethovens entourage te maken.

Na de pauze wordt de Frühlingssonate uitgevoerd, de sonate in F majeur ‘La Primavera’.
Deze sonate symboliseert in feite de maand maart als de maand van de Lente en de Vrouw, twee thema’s die wedergeboorte en schoonheid in zich verenigen.

Even verklappen: de toegiften zullen bestaan uit werken van vrouwelijke componisten.

Programma

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

12 variaties in F-majeur: 12 variaties voor piano en viool op het thema “Se vuol ballar con me” uit Mozarts ‘Le Nozze di Figaro’,  WoO 40

6 Duitse dansen voor viool en piano WoO 42

Rondo’ in G-majeur Wo0 41

———      Pauze      ———

” Frühlingssonate” in F-majeur uit 1801  Opus 24
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo  (Allegro molto)
Rondo  (Allegro, ma non troppo)

 

EEN WEETJE:
Programma-onderdelen kwamen uit onder een Opusnummer of dragen de aanduiding WoO. Beide aanduidingen en categorieën zijn uit de Kinsky-catalogus uit 1955. WoO is een afkorting van Werk ohne Opuszahl / werk zonder opusnummer.

 

Practische informatie:

Deur open 19.30 uur, aanvang concert 20 uur

IJsselsalon , IJsselkade 21 , 7201 HD Zutphen , 06 38088562
www.ijsselsalon.nl      info@ijsselsalon.nl 

Musici: Paola Volpe & Liliana Bernardi

Paola Volpe pianiste, debuteerde op 12-jarige leeftijd in het befaamde Theater ‘La Fenice’ in Venetië onder leiding van Piero Bellugi. Vervolgde haar studie aan het Conservatorio San Pietro a Majella in Napels onder leiding van Tita Parisi en Sergio Fiorentino. Zij is winnaar van talrijke prijzen waaronder die van de Italiaanse radio en televisie en heeft zich snel gevestigd in de grote Italiaanse theaters en belangrijke buitenlandse instellingen in Europa, Azië en Zuid-Amerika. Heeft samengewerkt met verschillende dirigenten waaronder C. Zecchi, F. Caracciolo, P. Sbarcea, K. Kaufmann, H. Andrescu en anderen. In 2007 ontving ze de Sebetia Ter Prize, zilveren plaquette van de president van de Italiaanse Republiek. Regelmatig uitgenodigd als jurylid van internationale wedstrijden, waaronder: het Horowitz concours in Kiev, Het Krainev Concours in Moskou en het Concours de Valence. Zij is artistiek directeur van het internationale pianistenconcours ‘Le Muse’ in Napels en van de Società Umanitaria Fondazione Humaniter ’Massimo delle Campa’. Zij is hoofdvakdocent piano aan het San Pietro a Majella-conservatorium in Napels.

Liliana Bernardi, violiste, is Cum Laude afgestudeerd aan het Santa Cecilia Conservatorium in Rome bij Maestro Redditi, en heeft een studiebeurs gewonnen om de studie voor het Diploma of Higher Education aan de Academie van Santa Cecilia voort te zetten bij Bice Antonioni en F. Ayo. Ook behaalde zij het kamermuziekdiploma aan de Accademia Chigiana bij Zanettovitch. Zij volgde Masterclasses bij Zhislin, Kaplan, Accardo. Zij concerteert in grote solo- en orkestrale werken in Italië, Europa en het Midden-Oosten. Zij heeft samengewerkt met grote solisten waaronder: Rostropovic, U. Ughi, Vengerov, Mullova en is gedirigeerd door dirigenten zoals Muti, Chung. Zij werkte samen in de grote zalen als eerste violiste en in concertino’s in het Teatro alla Scala Philharmonic te Parma en bij het New Jersey Philarmonica Orchestra. Zij is professor aan het Morlacchi-conservatorium van Perugia en vicepresident van het A.GI.MUS in Rome, Associazione Giovanile Musicale, een genootschap voor jonge musici.

Als Duo treden Paola Volpe en Liliana Bernardi sinds zeven jaar zeer succesvol op. In binnen en buitenland oogsten ze veel lof met hun gezamelijke spel. Zij begonnen rond Internationale Vrouwendag, dat jaarlijks op 8 maart wordt gevierd, met het programma, “Donne Degne di Nota”- vrouwen die noten waardig zijn. Het programma rondom deze dag bereidt zich steeds meer uit. Ook onbekende vrouwelijke componisten zetten zij succesvol op de kaart. Naast vrouwelijke componisten worden er ook manlijke componisten gespeeld, die voor hun geliefden een stuk schreven. Op verzoek is er veel mogelijk met dit Duo, immers het repertoire viool/piano is groot om uit te kiezen.

 Locatie

IJsselsalon

De IJsselsalon is een initiatief van beeldend kunstenaar Stef Kreymborg en musicus Remko Kraamwinkel. Zoals in de 17de en 18de eeuw denkers en uitvoerende kunstenaars elkaar ontmoetten in de salons,  zo willen wij een hedendaagse ontmoetingsplek zijn waar oog en oor worden geprikkeld. Ook hier staat een bruikleen van het Geelvinck MuziekMuseum: een Grotrian-Steinweg salonvleugel van c. 1895.

IJsselkade 21
7201 HD Zutphen


Bezoek website

Mede mogelijk gemaakt door

Geelvinck Muziek Museum

Link Museumvereniging Nederland Link ICOM Nederland