Duo Musica Curiosa: Dennis James – Glasharmonica & Michael Tsalka – Fortepiano

19 augustus 2018 | 16.45 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam

Duo Musica Curiosa zal een fascinerend nieuw programma uitvoeren op zeldzame historische instrumenten. Het duo combineert de door Benjamin Franklin in 1762 uitgevonden glasharmonica met originele historische fortepiano’s uit Wenen: de Zahler (c. 1805) en de Haschka (c. 1825). De virtuoze musici Dennis James (U.S.A.) en Michael Tsalka (Israël/Nederland) bundelen hun krachten en presenteren een magische en onvergetelijke avond met solo’s en duetten uit de tweede helft 18e en eerste helft 19e eeuw. Het repertoire omvat werken van onder meer Beethoven, Wanhal em Mozart. Ervaar deze unieke muziek zoals die in de tijd van de componisten klonk!

Duo Musica Curiosa will perform an intriguing new program featuring rare historical instruments, combining Benjamin Franklin’s 1762 glass armonica invention together with original period pianos from Vienna: Zahler fortepiano (c. 1805) and Haschka fortepiano (c. 1825). Virtuoso performers Dennis James (U.S.A.) and Michael Tsalka (Israel/Netherlands) join forces to present their magical and unforgettable evening made up of Baroque, Classical and Romantic solos and duos, with repertoire by C. P. E. Bach, W. A. Mozart, Franz Xaver Schnyder von Wartense, Ferdinand Ries and F. Chopin.

Glasharmonica

De glasharmonica werd in 1762 uitgevonden door Benjamin Franklin. Het instrument bestaat uit een serie glazen schalen, die aan een as ronddraaien. Het werkt op dezelfde manier als wanneer u met een natte vinger over de rand van een wijnglas draait en er een toon ontstaat. Onder meer Mozart, Carl Philipp Emanual Bach en Beethoven schreven er muziek voor. Later werd het een geliefd instrument voor stomme film, recenter nog gebruikten Ennio Morricone en Tom Waits het in hun composities. Dennis James is één van de weinige experts op het terrein van de glasharmonica, hij komt speciaal over uit de VS. Tijdens het festival speelt Dennis James op de verschillende locaties van het festival. Ook is hij een van de sprekers op het wetenschappelijk symposium, dat de kern van het festival vormt. Aanleiding is de recente verwerving van een originele laat-18e-eeuwse glasharmonica door het Geelvinck Muziek Museum Zutphen.

Dennis James

Over Dennis James schreef The New Yorker: “In this concert, Dennis James, who is not only one of the world’s foremost glass armonica virtuosos but also an unusually diverting lecturer, introduces his instrument and plays several masterpieces of its solo repertoire.  A not-to-be-missed lecture demonstration”. Dennis James is gespecialiseerd in in de muziek van de 18e eeuwse glasharmonica: wetenschappelijk muziekonderzoek, behoud en beheer van de instrumenten en historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Naast onderzoek en conservering, geeft hij les op universitair niveau en is het een internationaal gevraagd uitvoerend musicus. Zo heeft hij in de jaren ’70 verschillende uitvoeringen gegeven in Nederland, onder meer in het Kon. Concertgebouw en in Tuschinski; daarna heeft hij nog verschillende concerttours door Europa gemaakt voor optredens met diverse orkesten. Tot voor kort was hij als hoogleraar voor “glass music studies” verbonden aan de Rutgers University (New Jersey). Na zijn pensionering, is hij verbonden aan Corning Museum of Glass (Corning, New York), waar hij zijn wetenschappelijk onderzoek voortzet. Naast de glasharmonica, doet hij onderzoek naar exotische muziekinstrumenten en muziek bij stomme film.

Zahler fortepiano c. 1805 en Haschka fortepiano c. 1825

De fortepiano gebouwd door Johann Zahler in Brünn, Moravië (toen onderdeel van het Habsburgse Keizerrijk, het huidige Brno in de Tsjechië) omstreeks 1805 is een instrument dat typerend is voor het Weens mechaniek van de late 18e eeuw. Deze fortepiano is volledig gerestaureerd door Gijs Wilderom (Amsterdam) en veel gevraagd voor concertuitvoeringen en -opnames (o.a. Festival Oude Muziek Utrecht, Rijksmuseum enz.). Ook de Haschka fortepiano is bij hem onder handen. Deze luxe fortepiano gebouwd door Georg Haschka jr. in Wenen omstreeks 1825 is afkomstig uit de Colt Collectie (Engeland) en pas afgelopen juni verworven. In de jaren ’60 en ’70 geliefd onder coryfeeën als Benjamin Britten, Malcolm Bins en Christopher Hogwood (o.a. opnames voor de BBC en Decca), is het instrument sedert de dood van Charles F. Colt in 1985 een Doornroosje. Met dit festival wekken wij haar op passende wijze weer tot leven.

Michael Tsalka

Dr. Michael Tsalka promoveerde in 2008 aan de Temple University in Philadelphia, nadat hij reeds twee doctoraal (master) examens had behaald, o.a. bij Joyce Lindorff, Harvey Wedeen en Lambert Orkis. Andere docenten zijn o.a. Dario di Rosa, Malcolm Bilson en Klaus Schilde. Zijn repertoire is bijzonder breed: van barok tot eigen tijds, van huisorgel, klavecimbel, klavichord, tafelpiano en vroege pianoforte t/m de moderne concertvleugel. Hij is internationaal vooral bekend door zijn wetenschappelijk onderzoek in combinatie met historisch geïnformeerde uitvoeringen (o.a. Dittersdorffs “ovidius”, Ries, Vanhal en Türk), maar los daarvan experimenteert hij met zowel oude muziek, als met eigentijdse composities op historische klavierinstrumenten (zoals “New Frontiers” en zijn nieuwe CD samen met Diana Weston: ‘Lady Huang’s Album’). Dat maakt hem tot een wereldwijd veel gevraagd musicus, universitair docent en wetenschapper. Inmiddels heeft hij meer dan 20 CDs op zijn naam staan. Bovendien is hij bestuurslid van de European Chamber Music Teachers Association en de Historical Keyboard Society of North America, alsmede visiting professor aan het Celaya Conservatorium van Guanajuato. Hij is getrouwd met dr. Angelica Minero Escobar met wie hij zijn wetenschappelijke muziekpassie deelt. Geboren in Tel-Aviv (zijn vader is de bekende Israëlische schrijver Dan Tsalka) voelt hij zich door zijn Nederlandse moeder verbonden met ons land. Onder zijn leiding – Michael Tsalka is artistiek directeur sedert de derde editie van het festival – is het Geelvinck Fortepiano Festival uitgegroeid tot niet alleen wereldwijd het grootste, maar eveneens tot een op zijn gespecialiseerde terrein toonaangevend festival, dat musici, muziekwetenschappers, conservatoren en technici uit de gehele wereld bijeen brengt.

 

Meerdere optredens Dennis James

Dennis James treedt verschillende keren in ons festival op.

Op 22 augustus (20h00) is er een reprise van dit programma in Geelvinck Muziek Museum Zutphen: Duo Musica Curiosa

Op 18 augustus (20h15, Museum Cromhouthuis, Amsterdam) treedt Dennis James samen met Michael Tsalka op in “New Frontiers” met een nieuwe compositie voor glasharmonica en fortepiano door Leonardo Coral (Mexico): Misteria Insonable (2018, Europese première).

Op 12 augustus (20h15) treedt Dennis James op in het Geelvinck Pianola Museum Amsterdam: “rag time & cinema”.

Bovendien geef Dennis James op 14 augustus een lecture-recital in ons wetenschappelijk symposium (Geelvinck Muziek Museum Zutphen).

Wij zijn bijzonder verheugd, dat Dennis James zich aan Geelvinck Muziek Musea heeft willen verbinden.

Bekijk concertprogramma >Locatie

Museum het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Lees verder
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam


Bezoek website