Duo Musica Curiosa: Dennis James – Glasharmonica & Michael Tsalka – Fortepiano

22 augustus 2018 | 20.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen

UITVERKOCHT – UITVERKOCHT – UITVERKOCHT

Duo Musica Curiosa zal een fascinerend nieuw programma uitvoeren op zeldzame historische instrumenten. Het duo combineert de door Benjamin Franklin in 1762 uitgevonden glasharmonica met originele historische fortepiano’s van Heilmann (c. 1785) en Pleyel (1842). De virtuoze musici Dennis James (U.S.A.) en Michael Tsalka (Israël/Nederland) bundelen hun krachten en presenteren een magische en onvergetelijke avond met solo’s en duetten uit de Barok, de Klassieke periode en de Romantiek. Het repertoire omvat werken van onder meer Mozart, Beethoven en Wanhal.

Duo Musica Curiosa will perform an intriguing new program featuring rare historical instruments, combining Benjamin Franklin’s 1762 glass armonica invention together with historic fortepianos. Virtuoso performers Dennis James (U.S.A.) and Michael Tsalka (Israel/Netherlands) join forces to present their magical and unforgettable evening made up of Baroque, Classical and Romantic solos and duos, with repertoire by Mozart, Beethoven, Wanhal and other composers.

Glasharmonica

De glasharmonica werd in 1762 uitgevonden door Benjamin Franklin. Het instrument bestaat uit een serie glazen schalen, die aan een as ronddraaien. Het werkt op dezelfde manier als wanneer u met een natte vinger over de rand van een wijnglas draait en er een toon ontstaat. Onder meer Mozart, Carl Philipp Emanual Bach en Beethoven schreven er muziek voor. Later werd het een geliefd instrument voor stomme film, recenter nog gebruikten Ennio Morricone en Tom Waits het in hun composities. Dennis James is één van de weinige experts op het terrein van de glasharmonica, hij komt speciaal over uit de VS. Tijdens het festival speelt Dennis James op de verschillende locaties van het festival. Ook is hij een van de sprekers op het wetenschappelijk symposium, dat de kern van het festival vormt. Aanleiding is de recente verwerving van een originele laat-18e-eeuwse glasharmonica door het Geelvinck Muziek Museum Zutphen.

Dennis James

Over Dennis James schreef The New Yorker: “In this concert, Dennis James, who is not only one of the world’s foremost glass armonica virtuosos but also an unusually diverting lecturer, introduces his instrument and plays several masterpieces of its solo repertoire.  A not-to-be-missed lecture demonstration”. Dennis James is gespecialiseerd in in de muziek van de 18e eeuwse glasharmonica: wetenschappelijk muziekonderzoek, behoud en beheer van de instrumenten en historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Naast onderzoek en conservering, geeft hij les op universitair niveau en is het een internationaal gevraagd uitvoerend musicus. Zo heeft hij in de jaren ’70 verschillende uitvoeringen gegeven in Nederland, onder meer in het Kon. Concertgebouw en in Tuschinski; daarna heeft hij nog verschillende concerttours door Europa gemaakt voor optredens met diverse orkesten. Tot voor kort was hij als hoogleraar voor “glass music studies” verbonden aan de Rutgers University (New Jersey). Na zijn pensionering, is hij verbonden aan Corning Museum of Glass (Corning, New York), waar hij zijn wetenschappelijk onderzoek voortzet. Naast de glasharmonica, doet hij onderzoek naar exotische muziekinstrumenten en muziek bij stomme film.

Heilmann fortepiano c. 1780-1790 en Pleyel fortepiano 1842

De fortepiano gebouwd door Matthäus Heilmann in Mainz tussen 1780 en 1790 is een instrument dat typerend is voor het Weens mechaniek van de late 18e eeuw. Deze fortepiano is uit voorheen de Colt Collectie (Engeland) is geliefd bij musici. Het instrument heeft model gestaan voor een reeks kopieën, maar bij ons hoort u het origineel. Heel anders is het klankbeeld van de fortepiano gebouwd door Pleyel in Parijs een halve eeuw later. Dit instrument uit de evenzeer bij musici geliefde Collectie Beunk lijkt al meer op de hedendaagse moderne concertvleugel, maar heeft nog wel de lichte touch en heldere klank, die de Franse fortepiano karakteriseren. Chopin speelde bij voorkeur op dit type fortepiano.

Michael Tsalka

Dr. Michael Tsalka promoveerde in 2008 aan de Temple University in Philadelphia, nadat hij reeds twee doctoraal (master) examens had behaald, o.a. bij Joyce Lindorff, Harvey Wedeen en Lambert Orkis. Andere docenten zijn o.a. Dario di Rosa, Malcolm Bilson en Klaus Schilde. Zijn repertoire is bijzonder breed: van barok tot eigen tijds, van huisorgel, klavecimbel, klavichord, tafelpiano en vroege pianoforte t/m de moderne concertvleugel. Hij is internationaal vooral bekend door zijn wetenschappelijk onderzoek in combinatie met historisch geïnformeerde uitvoeringen (o.a. Dittersdorffs “ovidius”, Ries, Vanhal en Türk), maar los daarvan experimenteert hij met zowel oude muziek, als met eigentijdse composities op historische klavierinstrumenten (zoals “New Frontiers” en zijn nieuwe CD samen met Diana Weston: ‘Lady Huang’s Album’). Dat maakt hem tot een wereldwijd veel gevraagd musicus, universitair docent en wetenschapper. Inmiddels heeft hij meer dan 20 CDs op zijn naam staan. Bovendien is hij bestuurslid van de European Chamber Music Teachers Association en de Historical Keyboard Society of North America, alsmede visiting professor aan het Celaya Conservatorium van Guanajuato. Hij is getrouwd met dr. Angelica Minero Escobar met wie hij zijn wetenschappelijke muziekpassie deelt. Geboren in Tel-Aviv (zijn vader is de bekende Israëlische schrijver Dan Tsalka) voelt hij zich door zijn Nederlandse moeder verbonden met ons land. Onder zijn leiding – Michael Tsalka is artistiek directeur sedert de derde editie van het festival – is het Geelvinck Fortepiano Festival uitgegroeid tot niet alleen wereldwijd het grootste, maar eveneens tot een op zijn gespecialiseerde terrein toonaangevend festival, dat musici, muziekwetenschappers, conservatoren en technici uit de gehele wereld bijeen brengt.

 

Meerdere optredens Dennis James

Dennis James treedt verschillende keren in ons festival op.

Op 19 augustus (16h45) is er een eerste uitvoering van dit programma op twee andere fortepiano’s in de Geelvinck Salon van Museum Cromhouthuis in Amsterdam: Duo Musica Curiosa

Op 18 augustus (20h15), Museum Cromhouthuis, Amsterdam) treedt Dennis James samen met Michael Tsalka op in “New Frontiers” met een nieuwe compositie voor glasharmonica en fortepiano door Leonardo Coral (Mexico): Misteria Insonable (2018, Europese première).

Op 12 augustus (20h15) treedt Dennis James op in het Geelvinck Pianola Museum Amsterdam: “rag time & cinema”.

Bovendien geef Dennis James op 14 augustus een lecture-recital in ons wetenschappelijk symposium (Geelvinck Muziek Museum Zutphen).

Wij zijn bijzonder verheugd, dat Dennis James zich aan Geelvinck Muziek Musea heeft willen verbinden.

Bekijk concertprogramma >



Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele Tour



Zaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website