Liene Madern – Stradina & Strijktrio: Leopold Kozeluch / de ‘Vergeten Vernieuwer’ || No audience present (Corona Regulations)

19 november 2020 | 19.00 uur | Huize Kolthoorn, Heerde

Ons programma draait om Leopold Kozeluch. Hij werd in zijn tijd zo hoog gewaardeerd dat hij een aanbieding kreeg om Mozart’s werkzaamheden in Salzburg voort te zetten. Hij is ook een van de grondleggers van romantische muziekstroming geweest. Deze geniale, baanbrekende componist, staat samen met zijn tijdgenoten, onder wie Mozart, centraal in dit nieuwe programma van ‘Piú Corde’.

Altijd  zijn er componisten geweest die zich tegen de bestaande smaak en regels keerden en nieuwe wegen zochten. Sommige van deze componisten zijn nu  grote namen, zoals bijvoorbeeld Beethoven. Anderen waren in hun eigen tijd heel bekend, maar zijn nu om welke reden dan ook min of meer in vergetelheid geraakt. Zulk lot had ook de Tsjechische componist Leopold Kozeluch, tijdgenoot van Mozart. Hoewel beide componisten in hun werken  de idealen van de Verlichting weerspiegelen, zijn ze daarmee verschillend omgegaan. Mozart liet zich in zijn muziek inspireren door idealen van klassieke zuiverheid. Kozeluch’s stijl heeft zich vanuit diezelfde idealen in zijn vroegere werken ontwikkeld naar een baanbrekende, romantische manier van componeren  die was gericht op de belevingswereld en de emoties van het individu. (bron Più Corde)

Al bij zijn leven werd hij in heel Europa gewaardeerd. In het “Wiener Jahrbuch” van 1796 is te lezen: Kozeluh ist im ganzen musikalischen Europa rühmlich bekannt. Zijn symfonieën werden door Joseph Haydn in Londen meerdere malen uitgevoerd. In zijn beste werken zijn al kenmerken van de muzikale taal van Ludwig van Beethoven en Franz Schubert te horen. (bron Wikipedia)

Programma ‘Een vergeten Vernieuwer’

Leopold Kozeluch (1747 — 1818)

Piano trio in c klein, Op. 23 Nr. 2 (eerste editie 1787)
I. Allegro
II. Andantino con molto
III. Allegro

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 — 1791)

Prelude in C groot, KV 284a (gecomponeerd in 1777)

Piano trio in C groot, KV 548 (Gecomponeerd in 1788)
I. Allegro
II. Andante cantabile
III. Allegro

———–         Pauze        …………..

 Muzio Clementi (1752-1832)

Prelude alla Kozeluch in D groot
uit de ‘Musical Characteristics’ Op. 19 (eerste editie 1787)

Leopold Kozeluch

Trio in G groot Op. 34 No 1 (Gecomponeerd in 1796)
I. Allegro
II. Andante
III. Allegro

Instrument:

Andre Stein ca 1805
Matthäus Heilmann 1780-1790Locatie

Huize Kolthoorn

De Gelderse villa Huize Kolthoorn in de gelijknamige buurtschap, werd in 1880 op een steenworp van de grote en veel oudere boerderij van het landgoed gebouwd. Indertijd omvatte het landgoed - gelegen tussen de IJssel en de Noord-Veluwe - eveneens het aanpalende bos- en heidegebied (nu Landgoed Boshoven). Het landgoed werd in 1899 aangekocht door de gevierde kunstschilder Jan L. Kleintjes (1872-1955) en zijn vrouw Hedwig Kleintjes - van Osselen (1871-1936), dochter van de bekende kinderboekenschrijfster, Berta van Osselen - van Delden (1847-1936) en zelf ook kunstenares. Kolthoorn groeide in die jaren uit tot een centrum waar kunstenaars van diverse pluimage elkaar ontmoetten.

Lees verder
Kamperweg 23
8181 CS Heerde