Duo Pleyel: Richard Egarr & Alexandra Nepomnyashchaya brengen Beethoven’s Eroïca op Fortepiano voor vier handen

22 december 2020 | 17.00 uur | Huize Kolthoorn, Heerde

Vanwege Corona, is helaas geen bezoek bij de opnames mogelijk.

Een van Beethovens meest geliefde meesterwerken, de ‘Eroïca Symfonie’, in een bewerking voor vier handen door Carl Czerny en uitgevoerd door een van de meest virtuoze piano-duo’s in Nederland van wereldklasse – Duo Pleyel: Richard Egarr & Alexandra Nepomnyashchaya.

3e Symfonie, de ‘Eroïca’

De 3e Symfonie in Es-groot opus 55 (ook wel de Eroïca, de ‘heroïsche’ genoemd) van Ludwig van Beethoven ontstond in 1803/1804.

Beethoven schreef de symfonie ter ere van Napoleon Bonaparte. Beethoven heeft ook met het idee gespeeld de symfonie derhalve de “Bonaparte Symfonie” te noemen. Toen Napoleon zichzelf in mei 1804 tot keizer van Frankrijk uitriep, kraste Beethoven de naam van Napoleon zo heftig van het titelblad dat daarin een gat achterbleef en veranderde de opdracht in “Sinfonia Eroica, composta per festeggiare il sovvenire di un grand’ Uomo” (Heroïsche symfonie, gecomponeerd om de herinnering te vieren aan een groot Man).

Het werk is opgedragen aan Prinz Franz Joseph Maximilian von Lobkowitz, maecenas en vriend van Beethoven, aan wie hij meer werk heeft opgedragen. De eerste uitvoering vond plaats in het Paleis Lobkowitz in 1804, voor de openbare uitvoering ervan in Wenen op 7 april 1805.

Muzikaal gezien markeert deze symfonie het einde van het classicisme en het begin van de romantiek. (bron: wikipedia)

Carl Czerny

De pianobewerking voor vier handen van de Eroïca is uitgevoerd door een van Beethovens beste leerlingen en briljanten pianist Carl Czerny (1791-1857) en dateert uit ca. 1820. Czerny heeft ook gestudeerd bij Muzio Clementi, Johann Nepomuk Hummel en Antonio Salieri.

 

Instrument:

Conrad Graf (Wenen, 1836)

 Locatie

Huize Kolthoorn

De Gelderse villa Huize Kolthoorn in de gelijknamige buurtschap, werd in 1880 op een steenworp van de grote en veel oudere boerderij van het landgoed gebouwd. Indertijd omvatte het landgoed - gelegen tussen de IJssel en de Noord-Veluwe - eveneens het aanpalende bos- en heidegebied (nu Landgoed Boshoven). Het landgoed werd in 1899 aangekocht door de gevierde kunstschilder Jan L. Kleintjes (1872-1955) en zijn vrouw Hedwig Kleintjes - van Osselen (1871-1936), dochter van de bekende kinderboekenschrijfster, Berta van Osselen - van Delden (1847-1936) en zelf ook kunstenares. Kolthoorn groeide in die jaren uit tot een centrum waar kunstenaars van diverse pluimage elkaar ontmoetten.

Lees verder
Kamperweg 23
8181 CS Heerde