Videopodcast: Wandelconcert ‘De Schipbrug van de Basjkieren’ / ‘The Bashkir’s Ship Bridge’

16 december 2020 | 12.00 uur | Huize Kolthoorn, Heerde

For English, please scroll down

Wandelconcert

Al meer dan een decennium organiseert Museum Geelvinck wandelconcerten; in het festival, maar ook daarbuiten onder de titel ‘The Spirit of Place’, samen met drie ensembles oude muziek: Musica Amphion, BRISK & Camerata Trajectina. Deze wandelconcerten waren vrijwel altijd uitverkocht. De Corona-maatregels maakten het noodzakelijk om het concept tot een onlineversie aan te passen. Een virtueel wandelconcert dus, dat u dit voorjaar of zomer ook zelf kunt wandelen of fietsen.

Op stap met Irene Kuiper & Marc Krone

In dit virtuele wandelconcert zijn de bekende acteurs Irene Kuiper en Marc Krone uw gidsen. Zij nemen u mee op hun wandeltocht langs historische locaties aan de IJssel bij Veessen, Wijhe en Heerde. Voor u ontrolt zich in vijf afleveringen het nu bijna vergeten verhaal, dat zich ruim twee eeuwen geleden langs de IJssel afspeelde en een significante bijdrage leverde aan het ontstaan van onze huidige constitutionele monarchie. Het gaat over een regiment onverschrokken boogschutters te paard uit Basjkortostan, een uitgestrekt steppengebied aan de voet van de Oeral – bijna vierduizend kilometer hier vandaan.

Beethoven – Napoleon

U luistert onderweg naar concerten met repertoire in de geest van deze opmerkelijke geschiedenis, gespeeld op historische piano’s uit die tijd. Beethoven en zijn tijdgenoten zijn sterk beïnvloed door de misère van de gevechten en veldslagen in de jaren 1812 – 1814, wanneer Napoleon uiteindelijk het onderspit delft. Zij verklankten dit tijdsbeeld en hun emoties. Deze muziek geeft een tijdsbeeld en is bij wijlen zelfs letterlijk verhalend. De musici geven u hierover zelf uitleg.

Videopodcast

De videopodcast bestaat uit vijf afleveringen, elk van ongeveer drie kwartier. Elke aflevering nemen Irene en Marc u mee op hun muzikale wandeling langs de IJssel en vervolgens krijgt u een concert van ongeveer een half uur. De concerten worden uitgevoerd op historische piano’s uit Beethovens tijd door Kaoru Iwamura, Guy Sonnen en het veel-belovende jonge Russische Hammertime Duo (quatre-mains). In de laatste aflevering eindigt u met opnames, die ons door de Basjkortostan Philharmonie ter beschikking zijn gesteld: u hoort en ziet uitvoeringen van klassieke en eigentijdse muziek op basis van Basjkierse volksmelodieën en sommige – heel bijzonder – uitgevoerd op traditionele Basjkierse instrumenten. De videopodcast is geschikt voor het hele gezin.

Concerten

U vindt het gespeelde repertoire van de concerten op deze links:
Het repertoire is special samengesteld voor de videopodcast van dit Wandelconcert.

Vijf afleveringen bekijken

Om kwaliteit te garanderen, gebruiken wij het videoplatform Vimeo. U scrolt naar beneden en klikt op de korte promo-video, die u onderaan de Engelse tekst hieronder vindt. Daarna kunt u op ‘rent video’ klikken en u komt op de betreffende pagina van Vimeo. Het wijst zich dan vanzelf.

Voor de hele videopodcast van vijf muzikale afleveringen betaalt u slechts € 45. Dat is nog geen € 9 per aflevering! De afleveringen komen vanaf 16 december online. Elke drie of vier dagen ontvangt u per e-mail bericht van de volgende aflevering. U hoeft niet direct te kijken: de videopodcast blijft 30 dagen online. U kunt gedurende die tijd alle afleveringen van de videopodcast zo vaak u wilt bekijken.

Zelf wandelen of fietsen

De route, die Irene en Marc wandelen, kunt u ook zelf lopen of fietsen. Het zijn twee lussen, die steeds weer samenkomen in Veessen bij het ruiterbeeld van de Basjkier. Voor de route langs de IJssel en Wijhe moet wel het Kozakkenveer in de vaart zijn. Informatie daarover, vindt u hier.

Informatie over het ruiterbeeld in Veessen en de regenhanger van dit monument, dat in Wijhe geplaatst zal worden, vindt u binnenkort op www.ruiterbeeld.nl
Daar vindt u dan ook de wandel- en fietsroutes.

Met dank aan:

Productie: Museum Geelvinck, Research & Management for the Arts (rmArts), Lockley & Co. en Michel Agterberg Video Producties
Museum Geelvinck is supporter van CittaSlow Heerde.Locatie

Huize Kolthoorn

De Gelderse villa Huize Kolthoorn in de gelijknamige buurtschap, werd in 1880 op een steenworp van de grote en veel oudere boerderij van het landgoed gebouwd. Indertijd omvatte het landgoed - gelegen tussen de IJssel en de Noord-Veluwe - eveneens het aanpalende bos- en heidegebied (nu Landgoed Boshoven). Het landgoed werd in 1899 aangekocht door de gevierde kunstschilder Jan L. Kleintjes (1872-1955) en zijn vrouw Hedwig Kleintjes - van Osselen (1871-1936), dochter van de bekende kinderboekenschrijfster, Berta van Osselen - van Delden (1847-1936) en zelf ook kunstenares. Kolthoorn groeide in die jaren uit tot een centrum waar kunstenaars van diverse pluimage elkaar ontmoetten.

Lees verder
Kamperweg 23
8181 CS Heerde