The Laughing Kookaburra: Australische hedendaagse composities

23 oktober 2016 | 12.00 uur | Kapel op ’t Rijsselt, Eefde

Een concert door Diana Weston en Ann Carr-Boyd met muziek van hedendaagse Australische componisten met de iconische vogel, de Kookaburra, bekend om het karakteristieke kakelen, als embleem. Een vrolijk en humoristisch programma met muziek die veelal gebaseerd is op volksmuziek en dans en zo luisteraars van verschillende achtergronden en nationaliteiten verbindt.

Deze hedendaagse composities die wortels hebben in de traditie lenen zich uitstekend om op verschillende soorten klavierinstrumenten gespeeld te worden, dus ook op klavecimbel. Het is opmerkelijk dat er in verschillende historische huizen  in Australië een groot aantal fraaie voorbeelden staan van historische tafelpiano’s, zoals Broadwoods en Collard & Collards. In de woorden van Diana: “zo ontdekken wij ‘down under’ de subtiele schoonheid van deze instrumenten.”

 

Diana Weston speelt op een bijzondere begin 20e eeuwse klavecimbel, Pleyel 1930, en een Erard vleugel (1901)  werken van Australische componisten waaronder werk van Ann Carr-Boyd, Elena Kats-Chernin, May Howlett, Diana Blom en Stephen Yates.

Componiste Ann Carr-Boyd is speciaal voor het Geelvinck Fortepiano Festival overgekomen uit Australië en zal de introductie (Engels) op dit programma geven.

Instrumenten:
– klavecimbel gebouwd door Pleyel in Parijs, c. 1930 (Museum Geelvinck)
– kruisbesnaarde salonvleugel gebouwd door Erard in Parijs, 1901 met opslaande dempermechaniek (Museum Geelvinck)

Programma:

Ann Carr-Boyd (geb. 1938)
Suite for Veronique
I. Prelude
II. A Little Ra
III. Folk Song (Ritornello)
IV. Slow Step
V. Ritornello

Elena Kats-Chernin (geb. 1957)
“Dance of the Paper Umbrellas”

May Howlett (geb. 1931)
“Baroque Rag”, gebaseerd op een bekend thema van J.S. Bach

Ann Carr-Boyd
“Suite for Diana”, geïnspireerd door volksmuziek
I. The Wild Colonial Boy
II en III. Two Latvian Folk Songs
IV. Gulumkan and two short Interludes

Diana Blom (geb.1947)
“Lady Huang’s Album”. Four pieces for double manual harpsichord

Elena Kats-Chernin
“The Rain Puzzle”. Variations according to the performer’s interpretation.

Stephen Yates (geb. 1957)
“Fandangle Indeed”. Variaties gebaseerd op een anoniem thema uit 1772

De componisten hebben toestemming gegeven de werken voor dit recital rechtenvrij uit te voeren.

————————————————————–

The Laughing Kookaburra: Australian contemporary composers

Australia’s iconic bird – the Kookaburra – known for its distinctive cackle, is the emblem for this concert featuring Australian contemporary composers. And it’s laughing for a reason. Many of the pieces are light-hearted and joyful, even humorous. Music in this program is often based on folksong and dance, appealing to listeners of all backgrounds and nationalities. With traditional ties underpinning them, these modern pieces adapt readily to many keyboard types – from harpsichords to square pianos to modern piano. Funnily enough, Australia has its fair share of square pianos – many fine examples (Broadwoods, Collard & Collards) can be found tucked away in historic homes. We are discovering the subtle beauty of these instruments down under.

—————————————————————

VéloPiano

Drie concerten – drie historische locaties – drie historische klavierinstrumenten
Een mooie tocht per fiets of met de automobiel en dan wandelen door de binnenstad.
Start met dit concert!

Kortingstarief: € 35
Voor meer informatie: klik hier!

Vanzelfsprekend kunt u ook het concert individueel boeken, als drie concerten op een rij u teveel is.
Dat doet u dan via “kaarten bestellen”.

—————————————————————–

Australë – Nederland 400

In oktober 2016 is het precies 400 jaar geleden dat schipper Dirk Hartog met zijn schip de Eendracht als eerste Europeaan voor anker ging in West-Australië. In het kader van de viering van 400 jaar relaties tussen Nederland en Australië, vinden evenementen plaats, zoals tentoonstellingen; re-enactment van het leven aan boord op het schip de Batavia, dat in 1629 bij Australië op de klippen liep; een Koninklijk Staatsbezoek en muziek! zoals de recitals door Diana Weston en de bijdragen van componiste Ann Carr-Boyd. Deze 400 jaarviering wordt mede georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Dutch Culture, het Nationaal Archief en de Australische Ambassade.  Meer over het Dirk Hartog jaar  en Australie – Nederland 400, klik hier

 

Crowdfunding: Breng de Mesenliches Fortepiano weer tot leven!

Kijk op www.voordekunst.nl/fortepiano hoe u kunt meehelpen deze zeldzame historische fortepiano weer bespeelbaar te maken, zodat u straks in het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen kunt genieten van de prachtige klanken van deze Mesenliches Fortegrand uit c. 1820 met Weensmechaniek en maar liefst zes pedalen voor speciale effecten! Zeer geschikt voor werken van de late Beethoven.

 

 



Locatie

Kapel op ’t Rijsselt

De Kapel op ’t Rijsselt is een zelfstandig podium voor muziek en theater dat vanaf 1994 concerten organiseert. Het podium is volledig ongesubsidieerd; de organisatie is in handen van een kleine groep vrijwilligers. De Kapel streeft er naar een zo breed mogelijk publiek te bereiken. De informele sfeer, de prachtige akoestiek en de bijzondere ambiance dragen bij aan het succes van de concerten. De Kapel is gelegen op het oude landgoed ’t Rijsselt, aan de IJssel tussen de Hanzesteden Zutphen en Deventer.

Lees verder
Mettrayweg 25
7211 LC Eefde
0575 - 570521

Bezoek website